This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Fri Dec 3 13:16:36 2021 / +0000 GMT

Сједница Одбора ратних војних инвалида
У Бијељини је 12. фебруара 2020. године одржана друга сједница Одбора ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске у овом сазиву. Сједница је одржана у просторијама Градске борачке организације, а расправљало се о актуелним питањима из области борачко-инвалидске заштите, прије свега повећању издвајања за ратне војне инвалиде.

„Тема данашње сједнице био је актуелни положај и статус лица која припадају БОРС. Чланови Одбора нису задовољни предузетим мјерама од стране надлежних институција посебно имајући у виду да смо ми почетком децембра, имали одређени број захтјева за побољшање нашег статусног и материјалног положаја. Све проблеме са којима се сусрећемо, успјели смо да сведемо на четири главна захтјева која смо изложили, јер смо хтјели да будемо што објективнији и да све оно што тражимо буде испоштовано и усвојено од стране Владе РС. На састанку са Премијером и члановима Владе, нисмо успјели да нађемо заједнички језик. Једино позитивно је што су нам рекли да су нам врата увијек отворена и да преговори требају да буду настављени“, рекао је након сједнице предсједник Одбора ратних војних инвалида Радан Остојић.

Он је додао да је захтјев Одбора ратних војних инвалида био да дође до повећања основице за обрачун личних инвалиднина у износу од 10 одсто, а основица је повећана само за 2,2 одсто, што је 8 одсто мање од онога што су тражили.

Остојић је изразио и незадовољство чланова Одбора по питању предузетих мјера од стране надлежних институција.

Он је истовремено најавио наставак борбе за бољи материјални статус ове пупулације коју чини 31.000 инвалида, а та борба подразумјева првенствено раст основице за обрачун инвалиднина. 

Такође, Остојић  је додао да овај Одбор, као и цијели БОРС, пружају пуну подршку генералу Савчићу и његовој одбрани у доказивању истине и правде пред Судом БиХ, оцјењујући да се тиме брани лик и дјело српског борца и свих учесника Одбрамбено-отаџбинског рата. 

Остојић је навео да ће од надлежних институција такође званично бити затражено да материјално помогну породицама оптужених српских бораца. 

Додао је да је један од закључака сједнице Одбора РВИ и позив предузећу "Електропривреда Републике Српске" да се у предстојећој реорганизацији и евентуалном проглашавању радника технолошким вишком води рачуна о људима који имају статус ратног војног инвалида, породице погинулог борца и демобилисаним борцима.

Предсједник Борачке организације генерал Савчић који је такође је присуствовао сједници Одбора ратних војних инвалида, прокоментарисао је ток и закључке ове сједнице.

„Данас смо одржали једну од редовних сједница Одбора ратних војних инвалида који чине значајну популацију у борачким категоријама. То су људи који су дијелове свога тијела и своју крв уградили у темеље Републике Српске. Бригом и правилним односом према овој категорији, треба одати дужно поштовање напорима тих људи у стварању Српске и у одбрани слободе“, рекао је предсједник Савчић.

Он је додао да је на сједници је било разговора о питањима везаним за положај ратних војних инвалида, али и за положај осталих борачких категорија,  прије свега незапослених демобилисаних бораца.

„Ратни војни инвалиди показују значајну солидарност са осталим борачким категоријама. Ту се прије свега мисли на незапослене демобилисане борце и ратни војни инвалиди су спремни да се боре да се као приоритет узме рјешавање те категорије, која можда и најтеже живи. Ми смо на путу да бар побољшамо положај те категорије. Закључке и приједлоге са скупштине Одбор ће послати Предсједништву Борачке организације и ми већ полако припремамо и питања и закључке за Скупштину која ће бити одржана у априлу ове године. Скупштина ће морати да заузме чвршће ставове по питању положаја бораца“, истакао је Савчић.

Он је такође додао да Борачка организација планира да ове године обиљежи 25 година слободе Форумом бораца који ће бити посвећен миру и будућности.

 

 


Post date: 2020-02-26 12:12:27
Post date GMT: 2020-02-26 11:12:27
Post modified date: 2020-02-26 12:12:29
Post modified date GMT: 2020-02-26 11:12:29

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com