БОРС
https://borackars.org/sjednica-odbora-ratnih-vojnih-invalida-bors-a-4/
Export date: Sat Oct 31 11:05:41 2020 / +0000 GMT

Сједница Одбора ратних војних инвалида БОРС-а
У Бањој Луци је 28. фебруара ове године одржана редовна сједница Одбора ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске, а била је ово 13. сједница Одбора у садашњем сазиву.

Рад сједнице Одбора водио је предсједник Одбора Војин Гушић, а почела је одавањем почасти свим погинулим и умрлим борцима Војске Републике Српске. Осим девет чланова Одбора сједници су присуствовали и предсједник Борачке организације генерал Миломир Савчић, предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић, те Радомир Граонић помоћник министар рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Дневним редом ове сједнице Одбора било је планирано да се разматра и усвоји Извјештај о раду Одбора у 2018. години, да се усвоји Програм рада за 2019. годину, те да се договори начин расподјеле пакета зе економску подршку ратним војним инвалидима према пројекту који се већ неколико година остварује у сарадњи са Фондом за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Републике Српске. Међутим на приједлог Марјана Јешића из Приједора одлучено је да сеу дневни ред уврсти и тачка у којој би се расправљало о неколико конкретних питања која се односе на побољшање положаја ратних војних инвалида, као што је питање смањења цијене лијекова, те је Одбор усвојио ове допуне дневног реда.

Након што је усвојен извод из записника са претходне сједнице, што је уобичајена тачка на почету рада, прешло се на расправу о реализацији закључака са претходне сједнице Одбора, а прво се расправљало о Правилнику о ослобађању ратних војних инвалида од плаћања путарине.  

Гостимир Радуловић из Бање Луке је рекао да није задовољан Правилником о ослобађању од плаћања путарине који су институције РС усвојиле између двије сједнице Одбора јер су овим Правилником уствари аутомобили које возе инвалиди ослобођени плаћања путарине, а не сами инвалиди. Додао је да има тешких инвалида који на примјер немају обје руке, они и не возе аутомобиле, као ни слијепи, а ни параплегичари, па се поставља питање како онда њих ослбодити плаћања путарине, када се путарина односни на аутомобил који возе.

  • Мислим да је једино и право рјешење да ослобађање од плаћања путарине иде на личност, односно на ратног војног инвалида, јер возило није инвлаид, него је то човјек – рекао је у својој дискусији Радуловић.  

Након што су се у распаву укључили и други чланови Одбора те подржали овај став и приједлог, усвојен је закључак да се затражи хитна измјена Правилника о поступку и начину остваривања права на ослобађање плаћања путарине за инвалидна лица са одређеним процентом инвалидности на начин да повластица, односно дозвола гласи на ратног војног инвалида, а не на возило. Такође је усвојен закључак да се допис у вези са овим упути Влади Републике Српске, Министарству рада и борачко-инвалидске заштите, Министарству саобраћаја и веза и ЈП "Аутопутеви РС".

У наставку сједнице разматаран је Извјештај о раду Одбора ратних војних инвалида у 2018. години, те је након краћих дискусија чланова Одбора једногласно усвојен Извјештај о раду за 2018 годину.  

На 13. Сједници Одбора нашло се и питање Програма рада Одбора у 2019. години. У оквиру ове тачке дневног реда отворила се шира расправа током које су чланови Одбора настојали да дају што квалитетније приједлоге којима би био унапређен рад Одбора односно ријешени важи проблеми са којима су сусрећу ратни војни инвалиди.

Жељко Мајсторовић је рекао да треба видјети постоји ли могућности да се продужи рок за наплату материјално-нематеријалне одштете јер постоји један број РВИ и ППБ који из објективних разлога нису поднијели захтјев за наплату материјалне штете јер се, на примјер, ради о лицима повратницима у ФБиХ или лицима која су боравила у Србији, која дакле из објективних разлога нису поднијели захтјеве за наплату одштете.

Илија Црнобрња је предложио да се омогући остваривање права на мјесечни борачки додатак за ратне војне инвалиде преко 60 година, уз претходно прикупљене податке о којем броју лица се ради како би се сагледати реални трошкови који би настали у овом процесу. Уз ове приједлоге, као и допуну приједлога Програма рада закључком да је потребно обезбједити финансијска средства за трошкове сахране РВИ, завршена је тачка дневног реда, односно усвојен је Програм рада Одбора РВИ за 2019. годину.

Значајна тачка о којој се расправљало на сједници Одбора јесте расподјела пакета за економску подршку ратним војним инвалидима за 2019. годину. Наиме кроз овај пројекат, односно сарадњу са Фондом за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида РС већ годинама се додјељују једнократне и неповратне новачне помоћи ратним војним инвалидима из читаве Репубике Српске како би кроз куповину одређених средстава, као што су пољопривредне машине, олакшали себи и својим породицама животе, односно унаприједили дјелатност којима се баве. Ове године Одбор ратних војних инвалида добио је укупно 30 пакета економске подршке у износу од 2.500 КМ по пакету, односно укупном износу од 75.000 марака, који су распорођени у све дјелове Републике Српске.

У оквиру ове тачке подржана је и инициајтива да се Фонду за професионалну рехабилитацију додјели Златна значка БОРС-а због подршке БОРС-у, односно Одбору РВИ кроз наведени пројекат, а у циљу побољшања материјалног положаја РВИ.

У наставку рада сједнице расправљало се о приједлогзима Марјана Јешића из Приједора чији је циљ унапређење положаја РВИ. Тако је подржан захтјев за изналажење начина да се обезбједе финансијска средства за трошкове сахране РВИ који се налазе у стању социјалне потребе. У програму су такође уврштене иницијативе да се покуша изнаћи могућност за повећање инвалиднина и могућност за снижавање цијене лијекова. 

У оквиру текућих питања одлучено је да се подржи иницијатива групе РВИ из Источног Сарајева у вези финансијске подршке ходочасничком путовању за Хиландар. Такође је подржана иницијатива да се министру рада и борачко-инвалидске заштите Душку Милуновићу додјели Златна значка БОРС-а због ангажовања на остваривању права и побољшању материјалног положаја ратних војних инвалида, чиме је и завршена ова сједница Одбора.

Post date: 2019-06-21 13:32:32
Post date GMT: 2019-06-21 12:32:32

Post modified date: 2019-06-21 13:32:35
Post modified date GMT: 2019-06-21 12:32:35

Export date: Sat Oct 31 11:05:41 2020 / +0000 GMT
This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com

Translate »