Сједница Одбора ратних војних инвалида

Одбор ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске одржао је 04. јуна у Козарској Дубици Трећу сједницу у овом сазиву на којој су разматрана актуелна питања из области борачко-инвалидске заштите, те усвојен Извјештај о раду Одбора у прошлој и Програм рада Одбора за ову годину. Сједницу је водио предсједник Одбора Радан Остојић, започела је минутом ћутње за све погинуле и умрле борце, а осим чланова Одбора присуствовали су јој и предсједник Борачке организације Миломир Савчић те предсједник Предсједништва БОРС-а Горан Рогић.  

Предсједник Одбора ратних војних инвалида Радан Остојић, као и остали чланови Одбора, изразили су незадовољство оним што се дешавало послиједњих мјесеци у смислу односа надлежних републичких институција према овој популацији јер нису узети у разматрање захтјеви БОРС-а који су им упућени крајем прошле године, нити су за вријеме трајања ванредног стања у Републици Српској у било који пројекат помоћи угроженом становништву биле укључене борачке категорије.   

  • На почетку године дефинисали смо одређене ставове који се тичу побољшања нашег статусног положаја, прије свега повећања инвалиднина, запошљавања демобилисаних бораца и упутили их надлежнима органима, али они до сада нису размотрени и није направљен никакав помак – рекао је Остојић.

Остојић је додао да се о овоме разговарало и на недавно одржаној сједници Предсједништва БОРС-а на којој је донесен закључак, подржан и на сједници Одбора РВИ, да се у што краћем року закаже састанак са носиоцима најодговорнијих функција у Српској, гдје би разматрали поменуту проблематику са циљем да се бар неки од тих проблема ријеше у овој години.

Одбор је текође усвојио закључак којим се од ресорног министарства тражи да средства планирана за реализацију пројекта Бањске рехабилитације РВИ у 2020. години, који је због епидемије изазаване корона вирусом обустављен, буду преусмјерена у друге видове помоћи и рјешавању проблема са којима се ова борачка категорија суочава.

Остојић је казао да је пракса овог Одбора да сваку сједницу одржи у другој општини, да обиђу Борачку организацију која им је домаћин, а и локалну самоуправу која рјешава дио питања борачке популације.

Остојић је рекао да је пријатно изненађен и задовољан оним што је видио у Козарској Дубици, односом локалне самоуправе  према свеукупној борачкој популацији и односом према републичкој и општинској Борачкој организацији која дјелује на овом простору.

Сједници Одбора ратних војних инвалида претходио је пријем код начелника општине Козарска Дубица Раденка Рељића, а потом су у Спомен-соби погинулих бораца Козарске Дубице положени вијенци.   

Translate »