This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Fri Dec 3 13:01:02 2021 / +0000 GMT

Сјећање на Студентску бригаду
У Бањој Луци је 06. новембра одржан помен студентима и радницима Универзитета у Бањој Луци који су борећи се у Војсци Републике Српске дали животе за њену слободу.

На спомен-плочу погинулим студентима и радницима Универзитета положени су вијенци и прислужене свијеће а потом је служен парастос за 87 студената и радника Универзитета страдалих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Обиљежавању је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић који је положио вијенац на Спомен плочу, а у обраћању присутнима подсјетио је да се страдање бораца Студентске бригаде и других радника Универзитета не смије заборавити, те да је ангажовање младих бораца у рату знак за сваку државу да је угрожена и да сви морају дати допринос у њеној одбрани. Додао је да су ови борци дали велики допринос у стварању Републике Српске, те да је било много примјера у прошлости српског народа када су овакви борци показивали беспримјерно херојство. 

Ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин поручио је да Универзитет никада неће заборавити жртве које је поднио у рату, да се жртве студената и радника сјећамо током цијеле године јер су своје животе дали да бисмо ми имали стабилну Српску и Универзитет.  

Министар за научно-технолошки развој и високо образовање Републике Српске Срђан Рајчевић, истакао је да студенти не смију бити спомињани само на данаши дан, већ током цијеле године, да Српска не смије никада да заборави ни њих ни њихове породице и због тога њихова имена не смију да буду забиљежена само на овој плочи него и у срцима и души свих нас.

Студентска бригада формирана је 4. новембра 1994. године, имала је 2.104 припадника и била у саставу Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

 

 


Post date: 2020-11-12 10:55:40
Post date GMT: 2020-11-12 09:55:40
Post modified date: 2020-11-12 10:55:43
Post modified date GMT: 2020-11-12 09:55:43

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com