СЈЕЋАЊА НА ХРАБРЕ ГОРШТАКЕ СА ТРУСИНЕ

Поменом погинулим устаницима и полагањем вијенаца на Трусини је обиљежено 80 година од Јунског устанка 1941. године када су храбри горштаци, борци за слободу, под командом поручника Крста Ђерића зауставили усташе у њиховом злочиначком походу на српски живаљ у Невесињу.
Свечаност су организовали Општинска борачка организација и Одбор за обиљежавање Јунског устанка.
Код спомен обиљежја часном официру и српским јунацима који су се супроставили усташкој хорди и најезди фашизма служен је помен, а потом су вијенце положиле делегације општина и општинских борачких организација Невесиње и Берковићи, чланови Равногорског покрета отаџбине Српске и потомци и родбина невесињских устаника.
У име потомака невесињских устаника Крстослав Ђерић је истакао важност овог историјског догађаја који свједочи о храбрости мјештана предвођених официром Краљевине Југославије да зауставе поход на српски живаљ у невесињском крају.
У име Равногорског покрета и Општинске борачке организације сјећања на догађаје из јуна 1941. године освјежио је Перо Лазовић. Исказао је почаст храбрим устаницима који су зауставили злогласну усташку јединицу и спријечили је да изврши покољ српског становништва.
Лазовић је упозорио да се ни данас овом важном догађају не посвећује довољно пажње иако представља симбол отпора повампиреном усташтву и фашизму.
‒ Часни официр Крсто Ђерић који је предводио устанике постао је жртва комунистичке идеологије само зато што је био угледан човјек способан да предводи народне масе ‒ рекао је Лазовић изражавајући наду да се овакви догађаји више никада неће поновити.
Захваљујући потомцима и људима добре воље надахнутих патриотизмом поред Споменика Краљу Петру Првом Ослободиоцу 2017. године је довршено и освјештано још једно спомен обиљежје које ће трајно свједочити о часном официру и српским јунацима.

   

Translate »