Савчић: Простачко понашање Турковићеве

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да се министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић у својим изјавама усмјереним против Републике Српске и њених званичника понијела простачки и ако је то улога особе на тој функцији у БиХ онда таква БиХ никоме и не треба.

„Назвати Србе фашистима, злочинцима, који су само у Првом свјетском рату остали без трећине војно способног становништва, који су створили двије заједничке државе, па и њеним сународницима, упоредити их са највећим злочиницима свијета само зато што се боре са равноправност свог народа, не допуштају да други одлучују о нашој судбини, превршило је сваку мјеру“, рекао је Савчић медијма и додао да се зна ко је био на страни фашиста у Другом свјетском рату.

Савчић је истакао да је то, прије свега, неваспитање, безобразлук од жене која је као амбасадор БиХ обишла свијет.

„Када бих био у стању да се спустим на њен ниво, онда бих морао да употријебим ријечи које не приличе ни мушкарцу, а камоли једној дами, заиста одвратно. Не постоји ништа друго што бих могао да кажем да би имало смисла“, истакао је Савчић.

Он је додао да је то одвратан ријечник, недостојан најпростије, највулгарије неписмене особе која није отишла даље од кућног прага, а не жене која је обишла свијет и могла да се увјери шта су дипломатија и дипломатски ријечник.

„Турковићева приказује Србе у најружнијем свјетлу и ако је то улога министра иностраних послова у Савјету министара нама таква БиХ не треба“, рекао је Савчић.

Он је додао и да подржава захтјев предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије да се Турковићева извини, али и да јој више никад не падне на памет да такве ријечи употријеби.

„Ако имате неко незадовољсто, има начин, има и довољно ријечи и у нашем и у њиховом језику да се то каже на начин како приличи односима државника, а за њу не можемо рећи да је државник“, категоричан је Савчић.

Он је напоменуо да је команданта Југословенске војске у отаџбини генерала Дражу Михајловића одликовао амерички предсједник Хари Труман за заслуге у Другом свјетском рату и борби против фашизма.

„Они сваку историју и дио историје фалсификују јер немају своју. Лако је да Салкић, који је потпредсједник Српске и који прима плату за то, каже хиљадугодишња историја, али кад, гдје, с ким, од кога“, упитао је Савчић.

Турковићева је гостујући на Фејс телевизији 11. децембра позвала на укидање Републике Српске, а легитимно изабраног представника српског народа у Предсједништву БиХ Милорада Додика упоредила са Хитлером.   

Translate »