Савчић: приоритет рјешавање питања ратног стажа

Предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић дао је 06. августа изјаву за СРНУ у којој је прокоментарисао положај демобилисаних бораца Републике Српске, посебно дио који се односни на ратни стаж и пензионисање. Изјаву генерала Савчића дату СРНИ преносимо у цјелости.

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић изјавио је да је за ову организацију приоритетно рјешавање питања ратног стажа демобилисаних бораца Војске Републике Српске /ВРС/.

„Став БОРС-а је да постоје двије могућности да се рјеши питање ратног стажа. Прва је да се тај стаж уплати, а друга да се мијењају чланови 38.и 39. Закона о пензијско-инвалидском осигурању Републике Српске у смислу да дупли ратни стаж буде власништво појединца и да може да га се одрекне да би дуже радио“, рекао је Савчић Срни.

Он подсјећа да су људи који су током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата били у радној обавези имали редован стаж, а не дупли ратни стаж због чега, за разлику од демобилисаних бораца, имају могућност да раде дуже до одласка у пензију.

„Послодавац демобилисаном борцу, који има дупли ратни стаж, прекида радни однос када испуни услове за пензионисање због чега иде раније у пензију, али добија мању пензију зато што за њега нису извршене уплате за тај ратни стаж“, појаснио је Савчић.

Он додаје да је друго приоритетно питање да БОРС добије статус организације од посебног интереса која је најзаслужнија за стварање Републике Српске.

„Неприхватљиво је да БОРС буде сврстана заједно са других 15 организација које су проистекле из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, а неупоредиво је значајнија и има посебну друштвену улогу“, напоменуо је Савчић.

Он је рекао да ће БОРС од Владе Републике Српоске захтјевати да пронађе начин како побољшати положај између 10.000 до 12.000 незапослених демобилисаних бораца у Српској.

„Ови људи су у најтежој ситуацији. Ако су млађи од 60 година, а таквих је највише, једино редовно примање им је годишњи борачки додатак. Њихова ситуација апсолутно не одражава заслуге и улогу у стварању Српске. БОРС посебно боли, вријеђа и понижава чињеница да нема незапослених дезертера. То не можемо толерисати и топ се не може објаснити. Приликом запошљавања закон предвиђа једно, али се у пракси дешава потпуно друго јер предност у запошљавању имају партијски војници“, каже Савчић.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању борачких категорија у Српској, Савчић је рекао да је Програм стамбеног збрињавања борачких категорија постигао највеће резултате.

Он је изразио увјерење да ће дио демобилисаних бораца, који на други начин не могу ријешити стамбено питање то урадити кроз Програм социјалног становања.

„Вјерујем да ће овај програм омогућити ријешавање стамбеног питања свим другим демобилисаним борцима који га не могу ријешити на други начин, а не само породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди од прве до четврте категорије“, закључио је Савчић.   

Translate »