БОРС
https://borackars.org/savcic-presuda-generalu-mladicu-nije-iznenadjenje-to-nije-sud-pravde/
Export date: Wed Jun 23 8:23:02 2021 / +0000 GMT

Савчић: Пресуда генералу Младићу није изненађење, то није суд правде
Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је медијима у Републици Српској да другостепена пресуда генералу Ратку Младићу није изненађење када се има у виду пракса Хашког трибунала, јер то није суд правде.

"Потврдила се бојазан да ће се управо десити то да ће Жалбено вијеће потврдити првостепену пресуду. Имали смо прилику чути да је један члан судског вијећа именован прије три мјесеца и успио да уђе у предмет на начин да је преко 10.000 уведених докумената успио да прочита и схвати о чему се ради, што је невјероватно за овако сложен предмет", рекао је Савчић.

Савчић је додао да то говори о каквом карактеру суда се ради.

Он је рекао да је постојала потајна нада да ће професионалност судија доћи у први план, али да се то десило само код судије Приске Матимбе Нијамбе, која је предсједавала Жалбеном вијећу.

"Даје наду да ће ревизија, која ће сигурно услиједити кад – тад, дати праве одговоре на оно што се десило током рата у БиХ. Ако је то нека утјеха, значајно је и то што нису прихваћене жалбе тужилаштва, посебно у тачки један, што би имало и посљедице по Републику Српску", нагласио је Савчић.

Он је појаснио да је том тачком отужбе хашко тужилаштво настојало да се прогласи геноцид на читавој територији Српске, од Санског Моста и Кључа на западу, па све до Фоче на истоку, чиме би посљедице по Републику Српску биле теже.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је 08. јуна доживотну казну за команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића.

И у првој и у другој пресуди Младић је ослобођен оптужнице за геноцид у шест општина БиХ.

Одлуке су донесене уз изузете ставове судије Нијамбе, која је скоро по свакој тачки имала позитивна мишљења о жалбама Младићеве одбране и другачије ставове од остатка Жалбеног вијећа.

Post date: 2021-06-10 20:16:55
Post date GMT: 2021-06-10 19:16:55

Post modified date: 2021-06-10 20:16:57
Post modified date GMT: 2021-06-10 19:16:57

Export date: Wed Jun 23 8:23:02 2021 / +0000 GMT
This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com

Translate »