This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Wed Jun 23 8:18:18 2021 / +0000 GMT

Савчић: Нема игре са историјом
О 9. јануару нема дискусије. Све је речено тог дана 1992. године када је донесена одлука о проглашењу Републике Српске. То је историјска чињеница која се не мијења.

Рекао је то за "Глас Српске" 07. јуна предсједник Борачке организације Републике Српске (БОРС) Миломир Савчић, нагласивши да већ свакодневно превише измишљотина стиже из друге половине БиХ, те да Српској најмање треба, уз све то, да одступи од неспорне историјске чињенице.

- Не можемо се играти са историјом и историјским чињеницама. Бранили су нам и оспоравали да обиљежавамо тај датум. Истрајали смо да 9. јануар славимо, а на крају крајева имали смо референдум на којем је народ рекао да је то наш дан, наш празник - поручио је Савчић.

Говорећи о 15. фебруару, дану Првог српског устанка, нагласио је да Српска тај дан обиљежава заједно са Србијом.

- Сваки државни празник у Србији је, за мене лично, и мој празник, а увјерен сам и да је сваки празник Српске и празник великом броју људи у Србији. Морамо имати оно што је аутентично наше, а то је 9. јануар. Били смо приморани да се изборимо за равноправност у БиХ и од тога не смијемо одступити - закључио је Савчић. 

Варнице о Дану Републике сијевнуле су током викенда, након што је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао да подржава идеју да се тај дан, умјесто 9. јануара, обиљежава 15. фебруара, када и Србија слави свој Дан државности. Он је указао да ће са партнерима у Српској попричати и омогућити да то питање буде ријешено. Указао је да у БиХ наводе да Српска не може славити 9. јануар зато што је то вјерски празник, додавши да у њој има све више иницијатива да тај дан остане крсна слава Републике. Казао је и да му нико не може забранити да тог дана оде у цркву и учествује у служби у молитви за Српску.

- А шта мислите за идеју коју чујем ових дана, да Република Српска утврди да је 15. фебруар Дан Републике Српске, на исти дан као и Србија. Мислим да је то добра идеја - истакао је Додик.

То је изазвало бурне реакције опозиције, из чијих редова се чуло да је Додик продао и Дан Републике, а на те и друге оптужбе јуче је и сам реаговао и појаснио своју ранију изјаву. Истакао је да ни Мирко Шаровић, ни Бранислав Бореновић, ни било ко други у Српској не треба да брани тај дан од Додика, који је за разлику од њих учествовао у њеном проглашавању.

- Свим добронамјерним је јасно да сам одговарао на питање, на нечије идеје да и Српска свој дан слави када слави свој дан и Србија. Ти добронамјерни су могли такође да прочитају да сам рекао да о тој идеји треба разговарати, и да ће се 9. јануар увијек славити у Републици Српској. Нити сам рекао да ћемо Дан Републике славити на неки други датум, нити је одлука у мојим рукама - нагласио је Додик, додавши да је опозиција потврдила да су ловци на скупљање јефтиних поена.

Тадашња Скупштина српског народа у БиХ донијела је тог 9. јануара 1992. Декларацију о проглашењу Републике српског народа у Босни и Херцеговини, а доношењем Устава од 28. фебруара добила је назив "Српска Република Босна и Херцеговина". Назив Република Српска носи од 12. августа 1992. године.

Референдум

Референдум о Дану Републике Српске расписан је 15. јула 2016. и одржан 25. септембра 2016. године. Питање је гласило: "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?" Гласало је 680.116 становника, односно 55,77 одсто оних са правом гласа. Обиљежавање 9. јануара као Дана Републике подржало је 99,81 одсто грађана који су изашли на референдум.

 

 


Post