This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Wed Oct 27 0:30:12 2021 / +0000 GMT

Савчић: Додик рекао истину о стању у БиХ
Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да је предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у обраћању Савјету безбједности УН, 25. новембра 2020. године, добро искористио прилику и на прави, вјеран и истинит начин приказао тренутно стање у БиХ.

“Надам се да су чланице Савјета безбједности УН и сви у БиХ схватили Додикову поруку да БиХ може опстати само договором три конститутивна народа и два ентитета, никако наметнутим рјешењима, те да ће у будућности чланице Савјета умањити своју улогу у креирању будућности на овим просторима”, рекао је Савчић.

Предсједник Савчић је поручио да конститутивни народи у БиХ сами могу да донесу много квалитетнија и дуготрајнија рјешења која се тичу будућности БиХ, додајући да свако друго рјешење нема шансе за успјех.

“Разговор званичника прва је прилика да чланице Савјета безбједности УН чују другу страну медаље о положају Срба у БиХ, а не увијек из уста високог представника Валентина Инцка, који је постао гласноговорник једног конститутивног народа и једне политичке партије”, нагласио је Савчић.

Он је рекао да је све што се чуло на састанку званичника довољан разлог за објективне слушаоце да доведу у питање досадашње информације Инцка.

“Додик је, очекивано, дао тежиште на позицију српског народа и своју тренутну улогу и обавезу да као изабрани представник српског народа искључиво води рачуна о заштити виталних интереса, односно равноправности српског народа на нивоу БиХ”, рекао је Савчић.

Он је оцијенио да је Додик добро искористио прилику када је ријеч о обраћању Савјету безбједности УН, али да је то исто учинио и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Он је навео да се на трагу врло значајног документа из 1993. године који говори о настојању и разговорима унутар БиХ, без обзира што су преговори вођени у Женеви у септембру те године.

Према његовим ријечима, тада је чак и бошњачки лидер Алија Изетбеговић рекао представнику Срба Момчилу Крајишнику да “Републка Српска и треба да буде самостална и независна, али, полако, јер је то, ипак, процес који треба да се деси”.

Предсједавајући и српски члан Предсједништва Бих Милорад Додик рекао је, обраћајући се Савјету безбједности УН, да Србија, Хрватска и Република Српска хоће да оде високи представник из БиХ, као и 50 одсто Федерације БиХ и додао да високи представник Валентин Инцко мрзи Србе и говори у име бошњачког народа, а не Дејтонског споразума.

 

 


Post