БОРС
https://borackars.org/savcic-akcija-oluja-nastavak-plana-ndh/
Export date: Tue Jan 19 18:17:35 2021 / +0000 GMT

Савчић: aкција "Олуја" - наставак плана НДХ
Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је за Срну 02. августа да се обиљежавањем војно-полицијске акције "Олуја" у Хрватској не слави никаква војничка побједа, већ велича етничко чишћење Срба са вјековних простора, што је наставак праксе из Другог свјетског рата, односно плана Независне Државе Хрватске.

Савчић је истакао да је "Олуја" била операција бруталне војне силе, логистички, обавјештајно-извиђачки подржана од НАТО-а, те да у својој суштини представља насилан прогон српског становништва. 

"Нема никакве дилеме да је ово био насилан прогон и потпуно етничко чишћење, до посљедњег човјека и да мета нису били само војни циљеви, инсталације и јединице. Познато је и како су завршили они који нису могли да напусте територију због старости, болести или из неких других разлога", рекао је Савчић.

Према његовим ријечима, Срби су били мета свирепих злочина за које нико није адекватно кажњен, а оптужени пред судовима у Хрватској добијали су благе казне или су најчешће ослобађани, чиме су додатно увријеђене и понижене жртве.

Савчић је навео да су судови, укључујући и међународне, у својим пресудама или у квалификацијама у оптужницама то третирали као ратни злочин етничког чишћења. 

"И то је оно што треба истаћи и послати као поруку српској јавности, али и јавности на осталим просторима - да је управо ријеч о томе и да је најмање из тог разлога недопустиво да се обиљежава на овакав начин", рекао је он 
и упитао "шта би било када би, не дај Боже, Срби тако нешто урадили и када би нешто, за шта постоји мишљење да је кривично дјело, додатно обиљежавали".

У хрватској војно-полицијској акцији "Олуја", према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано је 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 се воде као нестали, а запаљено више од 22.000 српских кућа. 

Tа акција почела је 4. августа, 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину. 

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима ишле према Србији. 

Акција "Олуја" је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

 

 

Post date: 2019-08-25 13:22:39
Post date GMT: 2019-08-25 12:22:39

Post modified date: 2019-08-25 13:22:41
Post modified date GMT: 2019-08-25 12:22:41

Export date: Tue Jan 19 18:17:35 2021 / +0000 GMT
This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com

Translate »