Састанак представника Одбора РВИ БОРС-а са министром здравља и социјалне заштите РС

Представници Одбора ратних војних инвалида БОРС-а предвођени предсједником Одбора Војином Гушићем састали су се 15. септембра са министром здравља и социјалне заштите РС Драганом Богданићем. Састанку организованом у просторијама овог министарства присуствовали су и представници других организација лица са инвалидитетом из Републике Српске, а на састанку су разматрана питања везана за израду Стратегије за изједначавање могућности лица са инвалидитетом, као и питања везана за расподјелу прихода од игара на срећу.

Састанак је организован на захтјев Борачке организације Републике Српске, Зорана Добраша предсједника Координационог одбора инвалидских организација Републике Српске (КООИРС) те на захтјев представника организација лица са инвалидитетом којима КООИРС представља заједничку организацију.

У име БОРС-а састанку су, поред предсједник Одбора ратних војних инвалида Војина Гушића, присуствовали и Милован Марковић и Јелена Шурлан.

invalidske-organizacije_483699637На састанку је, између осталог, договорено да се до 30. септембра ове године Борачкој организацији Републике Српске продужи рок достављање коментара на текст Стратегије за изједначавање могућности лица са инвалидитетом, који је припремило Министарство здравља и социјалне заштите. Такође, договорено је да се у Интерресорно тијело Владе Републике Српске за подршку лицима са инвалидитетом укључе представници Борачке организације Републике Српске, односно Одбора РВИ БОРС-а.

Током састанка, представници Борачке организације Републике Српске су истакли да КООИРС нема овлаштења да представља њихове чланове, иако се КООИРС представља као заједничка организација свих лица са инвалидитетом у Републици Српској у коју је наводно, укључен и Одбор ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске.

Учесници састанка договорили су да се наредне седмице одржи састанак у Фонду здравственог осигурања Републике Српске са представницима организација лица са инвалидитетом у циљу разматрања Правилника о праву на медицинска средства, те остваривања других права лица са инвалидитетом из здравствене заштите.

Састанку су поред представника Борачке организације Републике Српске присуствовали и представници Савеза глувих и наглувих Републике Српске Сенад Смајић и Марина Мацановић. Такође, састанку су присуствовали  национални координатори за здравствену и социјалну заштиту лица са инвалидитетом Оливера Мастикоса, док се  Зоран Добраш Предсједник КООИРС-а није одазвао позиву за састанак.

   

Translate »