Састанак борачких организација регије Приједор

У Приједору је 27. фебруара 2020. године одржан састанак борачких организација регије Приједор  на којем се разговарало о актуелним питањима из области борачко-инвалидске заштите, а нагласак у расправи стављен је на питање пружања помоћи и подршке борцима осумњиченим за наводне ратне злочине.

 У складу са тим један од захтјева изречених на састанку био је да држава јавно стане у одбрану оних који су невино осумњичени за ратне злочине и да обезбједи новац за њихову одбрану пред судом.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, који је присуствовао састанку у Приједору, поручио је да борци захтјевају помоћ од државних власти.

– Ту је јединствен закључак да морамо тражити од државних органа Републике Српске да се реактивирају закључци Народне Скупштине РС из априла 2015. односно да власт РС, мислим прије свега на Владу РС, потпуно отворено и јавно издвоји  новац за подршку одбрани осумњичених и осуђених особа – изјавио је Савчић.

Он је додао да бивши борци, осим новца, не траже никакву другу помоћ државе, која која би евентуално могла код неких да изазове сумњу.

Предсједник Борачке организација Приједор Зоран Предојевић истакао је да борачке организације ове регије никада ниједном речју нису стале иза некога за кога се доказало да је урадио нешто што је “мимо људске памети”.

– Сматрамо да иза подизања оптужница коначно јавно морају стати институције Републике Српске, морамо стати иза људи за које сматрамо да су невино оптужени, а Борачка организација Приједора и РС никада није стала иза људи за које се утврди да су починили злочине и злочиначка дјела и никада нећемо ни стати-истакао је Предојевић.

На овом састнку борачких говорило се и о друштвеном положају демобилисаних бораца, те је Предојевић прокоментарисао и ово питање.

-Борачка организација није задовољна са социјалним статусом борачких категорија регије Приједор, ратних-војних инвалида, породица погинулих бораца, а посебно је угрожен социјални статус демобилисаних бораца – рекао је Предојевић и додао да побољшање социјалног статуса демобилисаних бораца мора бити приоритет рада власти.

Предојевић је казао да борци нису задовољни ни са послиједњим усвојеним буџетом и буџетским ставкама јер нису дале пун допринос у побољшању социјалног статуса борачких категорија.

-Сматрамо да су то минимална средства, да је то усклађивање, а никакво подизање права.  Надамо да ће се кроз ребаланс буџета Српске у наредном периоду та финансијска средства побољшати у корист борачке популације – закључио је Предојевић.

У граду Приједору живи 17.100 демобилисаних бораца од прве до седме категорије, 2.100 ратних-војних инвлида и 930 породица погинулих бораца.

– Договорили смо се да регија Приједор, са многим конкретним приједлозима изађе на радну Скупштину БОРС-а заказану за април мјесец, да изнесемо све закључке које смо овдје усвојили и да будемо пуно ригорознији према институцијама РС тражећи да статус демобилисаног борца и припадника Војске РС буде адекватније ријешен у овој држави – рекао је Предојевић.

 

Осудили напад на Предојевића

Предсједник Борачке организације РС, Миломир Савчић осудио је физички напад на предсједника БО Приједор Зорана Предојевића, којег је у канцеларији ове организације ошамарио народни посланик Милан Тубин (СДС).

– Упозоравамо да одакле год долазе и којим политичким партијама припадају или им не припадају, да се не играју са нама борцима, јер заиста смо много трпили. Покушаје физичког насртања нећемо дозволити и немојте нас терати да се самоорганизујемо уколико то буде требало – истакао је Савчић.

Он је додао да траже да државни органи детаљно испитају овај догађај и предузму мјере у складу са законом.

    

Translate »