Приједор – Сјећање на јунаке Седмог одреда Специјалне бригаде полиције

У Приједору је 24. фебруара 2019. године обиљежена 25. годишњица формирања Седмог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске. У знак сјећања на погинуле припаднике овог Одреда, служен је парастос у цркви Свете Тројице у Приједору и положени вијенци на централно спомен-обиљежје „За крст часни“. Организована је поворка кроз град а потом и одржана Свечана академија.

Обиљежавању је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић који је одао почаст погинулим припадницима Седмог одреда, а у свом обраћању присjeтио се и ратног пута који је, између осталог, дијелио и са Специјалном бригадом полиције.

Предсједник Савчић рекао је да је част обратити се најелитнијим борцима и да то говори из властитог искуства, из небројаних заједничких битака и из свега што је лично доживио.
„Ми смо се борили да сачувамо народ и српску територију и створимо Републику Српску. И успјели смо у томе у највећем проценту. Борили смо се да у овој држави живи народ, а не да из ње одлази и зато шаљемо поруке свима који доносе одлуке, нарочито Влади Републике Српске, да предузме све мјере да задржи народ. У супротном, то нам историја не би опростила“, поручио је Савчић.

Предсједник Савчић је позвао чланове Борачке организације да буду свјесни притисака којима је ова популација и организација изложена са многих страна.
„Многи заборављају да смо ми невладина организација. Неки би хтјели да од нас направе антивладину, други антиопозициону организацију, а ми нисмо ни једно ни друго. Ми треба да будемо корективни фактор за питања од виталног интерeса за Републику Српску и подјеле међу нама нису добре. Увјерен сам да је јединство полиције и војске било пресудно у рату, као што је данас пресудно јединство унутар БОРС-а“, додао је Савчић.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, који је такође присуствовао обиљежавању у Приједору, рекао је да је у Српској најважније јединство и да сви морају да се боре за оно што је национални интерес.

„Оно што је национални интерес, без обзира на борбу странака и појединаца, за то сви морамо да се боримо и ту нема одступања“, рекао је Лукач у обраћању на Свечаној академији.

Он је подсјетио да сваки од девет одреда Специјалне бригаде има свој дан који се обиљежава, да сама бригада свој дан обиљежава исто када и МУП, да се ти датуми не смију заборавити и да се морају оставити млађим генерацијама које нису биле у рату, посебно онима које настављају путем Специјалне бригаде полиције.

Ратни командант Седмог одреда Специјалне бригаде полиције Златко Брдар рекао је да су борци овог одреда били храбри, одважни и дисциплиновани и да су имали јасан циљ – остати на свом огњишту и у миру живјети у Републици Српској.

„Најтеже ми је било доћи на кућни праг и мајци, оцу и породици рећи да им је погинуо син. Трајно су записана и неизбирисива имена тих синова и споменик смо им подигли одмах 1996. године, међу првима у Републици Српској. Једна смо од најорганизованијих јединица у Српској, јединствена и сложна у рату и у миру и код нас ријеч част није заборављена“, поручио је Брдар.

У склопу обиљежавања дана Седмог одреда промовисане су књиге „На бранику отаџбине“ Саше Николића са Пала и трилогија „Јањичар“, „Устаник“ и „Четник“ аутора Саше Едија Ђорђевића из Смедерева.

Седми одред Специјалне бригаде МУП-а Српске формиран је 22. фебруара 1994. године и учествовао је у борбеним дејствима у зонама одговорности свих шест корпуса Војске Републике Српске. У рату је погинуло 114 припадника Специјалне бригаде МУП-а Српске, међу којима и шест припадника Седмог одреда.

Специјална бригада овјенчана је највишим одликовањима Српске као што су Ореден Немањића, Медаља Петра Мркоњића и Орден Његоша првог реда.

    

Translate »