This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Wed Oct 27 13:18:04 2021 / +0000 GMT

Приједор - годишњица двије бригаде



У Приједору је 21. септембра обиљежена 25. годишњица од формирања 43. моторизоване и Пете козарске бригаде Војске Републике Српске.

У присуству представника Борачке организације града Приједора, Борачке организације Републике Српске, градске управе, бораца и чланова породица погинулих, положени су вијенци на Централни споменик погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату и у Спомен соби у приједорској касарни "Жарко Згоњанин". Присутни су се подсјетили на значај ових бригада у одбрани Републике Српске.

Обиљежавању је присуствовао и предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић.

foto-spomenik-u-prijedoru Бројни припадници Пете козарске и 43. моторизоване бригаде свој живот уградили су у темеље Републике Српске.

Пета козарска и 43. Приједорска бригада имале су важну улогу у борбама од западно-славонског ратишта до одбране Приједора. На овај дан се сви бивши припадници бригада заједно се друже и присјете на тај, како истичу, славни пут.

Према ријечима Зорана Предојевића, предсједника Борачке организације града Приједора, у редовима те двије бригаде било је 17.200 бораца, од којих је 761 припадник положио свој живот у одбрани Републике Српске.

За заслуге у Одбрамбено-отаџбинском рату, Пета козарска бригада награђена је Орденом Немањића, док јој је током цијелог ратног пута 43. моторизована бригада била ослонац.

 

 


Post