Преминуо генерал Манојло Миловановић

Генерал-пуковник Војске Републике Српске у пензији Манојло Миловановић преминуо је 09. октобра 2019. године у Бањој Луци након дуже болести.

Генерал Миловановић је током Одбрамбено-отаџбинског рата био начелник Генералштаба Војске Републике Српске.

Био је министар одбране Републике Српске од 1998. до 2001. године, те члан Сената Републике Српске од 2009. године.

Миловановић је рођен 21. новембра 1943. године у селу Ламинци код Градишке. Подофицирску школу, смјер оклопно-механизоване јединице завршио је 1961. године, а Војну академију, копнена војска, смјер оклопно-моторизоване јединице 1966. године.

Командно-штабну школу тактике копнене војске завршио је 1977. године, а Командно-штабну школу оператике 1987. године.

У ЈНА је одликован Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звијездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима, Орденом рада са златним вијенцем.

За заслуге стечене у Војсци Републике Српске одликован је Орденом Немањића и Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда.

Пензионисан је 22. децембра 2000. године.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић је истакао да смрт генерала Миловановића представља велики губитак за Републику Српску.

„Генерал Миловановић је себе уградио у темеље Републике Српске и значајно допринио њеном стварању исходом многих битака које је водио. Он је био изузетно посвећен својим дужностима, стручан и професионалан. На његовим процјенама углавном су се доносиле многе одлуке о употреби војске које су исходиле побједама“, рекао је Савчић.

Према Савчићевим ријечима, Миловановић је био частан човјек и официр Војске Републике Српске, а његова смрт представља немјерљив губитак за Српску и српски народ.

Генерал Манојло Миловановић сахрањен је 11. октобра на Ребровачком гробљу у Бањој Луци.     

Translate »