This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Wed May 19 3:30:48 2021 / +0000 GMT

Предсједник Савчић са предсједником Народне скупштине разговарао о положају борачке популације
Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић разговарао је 15. октобра са предсједником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем о положају и статусу припадника борачке популације, а састанку је присуствовао и предсједник Удружења Ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата Ристо Јефтић.

Борачка организација Републике Српске захтјева да се на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске расправља о положају борачке популације у Српској, изјавио је након састанка предсједник Савчић.

Након састанка са предсједником Народне скупштине он је такође рекао да ће БОРС прво иницирати да се одржи сједница Одбора Народне скупштине Српске за борачко-инвалидску заштиту.

- Закључци Одбора биће упућени Влади Републике Српске, Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске да дају мишљење, а затим би у периоду од мјесец до два била одржана посебна сједница Парламента Републике Српске - појаснио је Савчић.

Он је рекао да је БОРС спреман да припреми материјале који би били предмет расправе и да одреди уводничара на сједници Народне скупштине Републике Српске.

Савчић је истакао да ће БОРС уз сагласност ресорног Министарства и Владе Републике Српске тражити да се на посебној сједници Парламента Српске разматрају измјене и допуне Закона о правима бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца или доношење новог закона.

- Није битан број права која су обухваћена овим законом, већ квалитет права, односно да она права која су предвиђена или која буду предвиђена законом да се реализују, а не да буде право на папиру, а у пракси га нема - додао је Савчић.

Он је рекао да би се лично опредијелио за мањи број права, али да се она у пракси апсолутно не доводе у питање, већ да се спроводе.

- Предложио сам предсједнику Парламента Републике Српске, а покренућу и иницијативу да најмање једном годишње на дневном реду Народне скупштине Републике Српске буде расправа о питању положаја бораца без обзира да ли ће то бити извјештај о стању борачке популације у Републици Српској или неки други термин - закључио је Савчић.

 

 


Post