Предсједник Савчић за Еуро Блиц: БОРС креће у „чишћење“ лажних бораца и патриота

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, поручио је, у изјави датој за дневне новине Еуро Блиц 18. јуна, да je БОРС почеo са чишћењем властитих редова од лажних бораца, инвалида и патриота, а након тога исто чека и све оне који тренутно примају борачки додатак или инвалиднину иако не испуњавају за то услове.

-Морамо прво кренути од властитих редова како би наша организација имала углед и ауторитет који треба да има у друштву. Упоредо с провјерама унутар наше организације исто чека и оне који незаслужено остварују нека права из области борачко-инвалидске заштите – истакао је Савчић у изјави.

Убијеђен је, каже, да тренутно има велики проценат оних који незаслужено остварује нека права из области борачко-инвалидске заштите, било да је ријеч о личним инвалиднинама, породичним инвалиднинама, борачком додатку и слично.

Контрола

Савчић подсјећа да је на посљедњој скупштини БОРС, од 21 . маја ове године, донесена одлука да се формира радна група која ће обићи одређене општинске и градске одборе и обавити контролу и увид у регуларност избора руководиоца у тим одборима.

Он истиче да је потребно кренути од властитих редова и утврдити кога су од тих руководилаца у локалним одборима заиста бирали борци, односно да ли имају њихову подршку или је ријеч о намјештеним изборима.

– Имамо стално једне те исте људе на руководећим мјестима, који према некаквим борачким критеријима не представљају баш елиту бораца. Да се разумијемо, чланови БОРС могу бити сви борци, односно учесници рата, и исто тако они су ти који бирају своје представнике – објашњава Савчић.

Додаје да је комисија већ почела да ради свој посао и да ће се веома брзо знати право стање.

Регистар

Савчић истиче да већ годинама унутар БОРС има људи који су на руководећим позицијама, а који су ту били само да би регулисали свој борачки статус. Код неких је, каже он, тај статус упитан, од статуса РВИ, поготово високих категорија, и многих других ствари.

Упоредо с тим, како каже Савчић, у току је и ревизија оних који уживају нека права из области борачко-инвалидске заштите.

Савчић подсјећа да су раније договорили с Владом Српске, односно ресорним министарством, да им достави регистар бораца како би могли кренути с провјерама.

– Свако у својој општини и граду зна да ли је неко био борац и под којим условима је рањен, како је и под којим условима страдао и слично. Тај поступак је у току – истакао је предсједник Савчић.   

Translate »