Предсједник Савчић за Еуро Блиц – Борци Војске Српске тешко до пензије

У дневним новинама „Еуро Блиц“, издању за Републику Српску, објављен је 7. марта текст са насловом „Борци Војске Српске тешко до пензије“ у којем предсједник Борачке организације генерал Миломир Савчић појашњава проблеме које борци Републике Српске имају приликом пензионисања, као и друге проблеме са којима се борачке категорије данас суочавају. Текст из Блица преносимо у цијелости.

 

БОРЦИ ВОЈСКЕ СРПСКЕ ТЕШКО ДО ПЕНЗИЈЕ

“Дошли смо у ситуацију да нам се ДЕЗЕРТЕРИ смеју”

Борци који су бранили отаџбину, кад је у питању пензионисање, често су у неповољнијем положају у односу на дезертере, упозоравају из Борачке организације РС.

– Дошли смо у ситуацију да нам се дезертери смеју. Ратни стаж, који им је уписан, али за њега нису плаћени доприноси, сада могу, да се тако изразим, окачити мачку о реп – каже председник БОРС Миломир Савчић.

Додаје да ратни стаж многима чак ствара проблеме. Као пример за то наводи судбину железничара, који су били борци Војске РС. Управо они су се нашли први на удару масовног пензионисања у Железницама РС, како би број запослених био смањен, а захтеви Светске банке, везани за кредит за реструктурирање, испуњени.

– Они сад морају у пензију, која је мања од плате, а они који су били на радној обавези, па чак и они који су избегавали мобилизацију, остаће да раде четири године дуже. Дакле борац, који је бранио РС и чувао, између осталог, и возове и пруге, сада је у лошијем положају од оних који су ратних година били на сигурном, па чак и кршили тадашње законе – каже Савчић.

У проблем су и борци који имају, на пример, 65 година живота и 19 година стажа, рачунајући и ратни, јер они, уколико немају пуних 15 година стажа на радном месту, не могу у пензију.

У БОРС упозоравају и на то да још није решен статус више од 3.500 демобилисаних бораца који су дочекали старост без плате и без пензије, јер имају 65 година живота, а мање од 15 година стажа осигурања.

Раније је министар финансија РС Зоран Тегелтија изјавио да би за пензије за ову категорију бораца било довољно обезбедити осам милиона КМ годишње.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић за “Еуроблиц” је крајем прошле године изјавио да не би било упутно “распакивати” Закон о ПИО, како би се ови људи пензионисали, али да се за њих може “обезбедити неки вид обештећења”. Ипак, ставка за такво обештећење није предвиђена овогодишњим буџетом.

На обештећење већ 9 година чека и Богољуб Пашалић (68), бивши старешина Југословенске народне армије из Бијељине, који ни данас не може да оствари део пензије зарађен од 1969. до 1973. године, када је служио у Словенији.

Његов случај стигао је и до Парламентарне скупштине БиХ, где је Александра Пандуревић (СДС) поставила посланичко питање у вези са Пашалићевом пензијом. Из оног што је Савет министара навео у одговору може се закључити да је Пашалић жртва одлуке Словеније да, противно свим потписаним споразумима, заштити само своје држављане, али и немоћи или немару БиХ да заштити интересе својих грађана.

– БиХ је са свим државама, бившим републикама СФРЈ потписала споразуме, којима је утврђено да ће пензијско осигурање лица у служби ЈНА, за период до краја 1972, падати на терет оне државе на чијој је територији лице било осигурно. Словеначка страна је, међутим, навела да Република Словенија ово право признаје искључиво словеначким држављанима – наводи се, између осталог у одговору.

Нема сарадње са ветеранима из Федерације БиХ

Ветерани из Федерације БиХ, који су данима протестовали блокирајући магистрале, позвали су борце Војске РС да им се придруже јер су сви, како тврде, “у истим проблемима”.

– Нисмо добили такав позив, а и немамо никакве облике сарадње. Ми имамо своје проблеме, они своје и свако их решава на свој начин – рекао је председник БОРС Миломир Савчић.

Како незванично сазнајемо, о проблемима бораца у РС сутра ће на највишем нивоу, са представницима БОРС разговарати председник РС Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић и ресорни министри.

   

Translate »