Предсједник Савчић уручио одликовања породицама 40 погинулих бораца

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић уручио ј

Источно Сарајево – Савчић – одликовања 4

е у Источном Сарајеву 07. новембра одликовања породицама 40 погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја Сарајевско-романијске регије које је Медаљом заслуга за народ постхумно одликовао предсједник Републике Српске Милорад Додик.

“На жалост, имамо још знатан број погинулих неодликованих бораца. Ову активност наставићемо и сљедећих година”, казао је у свом обраћању предсједник Савчић.

Он је изразио наду да ће и идуће године бити уручено неколио стотина одликовања породицама погинулих бораца, јер се кроз тај вид друштвеног признања показује да саборци који су дали највредније за стварање Републике Српске –  нису заборављени.

“Не постоји други и праведнији начин да се примијени у додјели одликовања него хронологија страдања. Не би било логично да се сада одликује неко ко је погинуо на крају 1995. године, а да није одликован неко ко је погинуо на почетку сукоба. Критеријум због времена страдања узет је као једини, јер сада се враћати и отварати неке старе ране било би контрапродукивно”, рекао је Савчић.

Дејан Штака, који је примио одликовање у име свог оца Страхиње Штаке – припадника Илиџанске бригаде, захвалио је Борачкој организацији Републике Српске и Борачкој организацији “Илиџански борац”, истичући да се додјелом одликовања дјелимично исправила неправда према свим борцима Војске Републике Српске који су своје животе уградили у њене темеље.

Милосава Божовић, која је примила орден за свог погинулог супруга Срету који је погинуо 1992. године у Касиндолској улици, истакала је да је за њу ово био врло емотиван тренутак и да жели да захвали свима који су се након 24 године сјетили свих који су дали највредније за Републику Српску.

Погинули борци постхумно су одликовани поводом Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске на иницијативу Борачке организације Републике Српске.

   

Translate »