Предсједник Савчић: Самоизабрани представници бораца у борби за власт

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић оцјенио је у изјави датој медијима 27. јуна, да су направљени помаци за борачку популацију у односу на претходни период и да се за борачко-инвалидску заштиту ове године издваја 408 милиона КМ или 11 одсто од буџета Републике Српске.

Он наводи да је дошло и до значајних повећања средстава за самозапошљавања борачких категорија.

– У буџету је предвиђено три милиона КМ за 300 лица, а на јавни позив се пријавило 1.401 лице и ми смо у договору са Владом Републике Српске испословали да се одобри 10,5 милиона КМ – рекао је за Савчић.

Према његовим ријечима, појединачни износ за самозапошљавање је са прошлогодишњих 5.000 КМ повећан на 10.000 КМ, како су из БОРС-а раније тражили и остварили.

Савчић каже да су повећане и инвалиднине, и то у највећем проценту од 2014 године.

– Не тврдим да је положај бораца онакав какав треба да буде, али не могу да се сагласим са оцјеном да је катастрофалан. А катастрофалан је положај незапослених демобилисаних бораца који сада први пут рјешавамо и треба имати у виду да је више од 206.000 категоризованих бораца, од којих је њих 8.000 у лошој ситуацији – навео је предсједник БОРС-а.

Према ријечима Савчића, у Српској је 115.000 пензионера из борачке популације, за које Република Српска мјесечно издваја више од 13 милиона КМ за разлику пензије која је утврђена обрачуном у односу на године стажа.

– Ако борац има стаж од 15 до 20 година његова пензија не смије бити мања од 60 одсто просјечне пензије у Српској, а ако је мања онда ту разлику између обрачуна и висине пензије исплаћује Република – навео је он.

Савчић каже да већина његових опонената није легално изабрана кроз Статутом предвиђену процедуру.

– Они су самоизабрани представницима бораца који себи дају за право да једини бирају чак и предсједника БОРС-а, а имам сазнања да све ово долази од политичких странака које желе да преко незадовољства бораца представе ситуацију у Републици Српској што гором, како би профитирали – каже Савчић.

Он наводи да борци треба да знају да су „они који се ван Борачке организације постављају као заштитници њихових интереса лажни борци и да је њихов циљ лични интерес и борба за власт“.

– Сви ти опоненти морају да докажу легалитет сопственог избора, а легалност избора предсједника Борачке организације никад није оспорен јер се врши веома транспарентно, појединачним изгласавањем и изговарањем имена кандидата, за разлику од неколико градских и општинских организација гдје и нема избора – наглашава Савчић.

Према његовим ријечима, има и сазнања о криминалним радњама.

– Прилика је да сви обаве детаљну контролу у општинама и градовима који их финансирају, јер имамо неколико одбора гдје одбијају да поднесу извјештај о трошењу средстава, а управо су ти најгласнији када се поставља питање о нечијој одговорности – оцијенио је Савчић.

Савчић истиче да је „у току чишћење Борачке организације од лажних бораца, вјечитих функционера и лажних инвалида“.

Наводећи да је на сједници Скупштине БОРС-а 21. маја на Јахорини на дневном реду било питање стања у Борачкој организацији, он наводи да су сви имали прилику да говоре о проблемима сваке врсте у борачкој популацији.

– То је избјегнуто, а покушали су на силу наметнути само питање одговорности предсједника Борачке организације – додао је Савчић.

Предсједник БОРС-а је рекао да је предложио нацрт новог статута и изразио наду да ће бити усвојен крајем ове или почетком сљедеће године да би се крајње коректно ишло у изборе у Борачкој организацији.   

Translate »