Предсједник Савчић присуствовао Скупштини Борачке организације општине Станари

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић присуствовао је 02. априла редовној сједници Скупштине Борачке организације Станари на којој се расправљало о извјештају о раду за прошлу годину, те је разматран и усвојен план рада ОБО Станари за 2018. годину.  

Обраћајући се присутнима предсједник Савчић је подсјетио на најважније активности БОРС-а у наредном периоду. Он је рекао да ће посебна пажња бити посвећена остваривању права незапослених демобилисаних бораца која ће, између осталог, бити дефинисана у Меморандуму о чијој се изради разговора са ресорним министарством.

Савчић је казао да ће се путем Меморандума, до доношења новог закона, тражити рјешења за одређену врсту помоћи незапосленим демобилисаним борцима, а да неће бити заборављене ни породице бораца који су преминули након рата.

– Већ сутра ће се о тим проблемима разговарати са представницима Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, као и о проблемима начина рјешавања стамбеног збрињавања, те дуплог ратног стажа – навео је Савчић.

Он је истакао да се морају мијењати чланови 38 и 39 Закона о ПИО, за који каже да је усвојен мимо сагласности БОРС-а и који кажњава борце, те омогућити избор да сваки појединац буде власник свог стажа, односно да се изјасни да ли хоће да се стаж рачуна или не приликом одласка у пензију.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању, Савчић је најавио да ће упутити приједлог да се распише јавни позив за регистрацију потенцијалних корисника тог права како би био утврђен стваран број корисника, а остваривање стамбеног права ријешило одређеним програмом, уредбом или одлуком Владе Републике Српске.

Он је навео да је приједлог Предсједништва БОРС-а да се избори у БОРС-у спроведу након општих избора у БиХ.

Савчић је навео да је ова година јубиларна за БОРС који обиљежава 25 година постојања.

Према његовим ријечима, тим поводом ће у другој половини јуна у Бањалуци бити организован “форум борца”, на начин како то доликује српском борцу и његовој историјској улози.

Генерал Савчић је похвалио рад општинске борачке организације Станари али и однос локалне управе према њој.

– Задовољан сам са нивоом средстава који локална заједница издваја за допунска права бораца. Ту су чак и средства за побољшање становања борачких категорија што посебно треба поздравити, јер мало је таквих локалних заједница у Републици Српској – рекао је Савчић.

Предсједник Скупштине Општинске борачке организације Станари Миладинко Ковачевић казао је да су од Савчића добили корисне информације о активностима БОРС-а, с обзиром на оправдано незадовољство борачке популације и њиховој деградираности на свим нивоима.

Начелник општине Станари Душан Панић рекао је да је са локалном борачком организацијом успостављена добра двосмјерна сарадња, те да локална управа издваја знатна средства за побољшање квалитета живота ове популације.

Он је додао да до сада није упознат да су по неком основу злоупотријебљена буџетска средства дозначена за рад Борачке организације Станари.

На извјештајној Скупштини Општинске борачке организације Станари делегати су прихватили захтјев Равногорског покрета отаџбине Српске за пријем у колективно чланство.

Упућена је иницијатива Предсједништву Борачке организације да до септембра буде организован попис борачке популације на подручју ове локалне заједнице.

Скупштини је присуствовао и предсједник Скупштине општине Остоја Стевановић, те представници борачких организација добојске регије.

   

Translate »