Предсједник Савчић: При крају рјешење питања редовног примања демобилисаних бораца

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је на протестном скупу бораца сарајевско-романијске регије одржаном у Источном Сарајеву 01. јула, да је при крају рјешење питања редовног мјесечног примања демобилисаних незапослених бораца.

Предсједник Савчић је изразио увјерење да ће се у Меморандуму о сарадњи између БОРС-а и Владе у потписаном облику наћи и више од онога што је предвиђено, као и трајна обавеза одговорних који раде на побољшању положаја бораца.

Он је истакао да су борци највише допринијели стварању Републике Српске и да због тога треба да буду на првом мјесту, те додао да је оно што су данас изнијели на овом скупу за њега заповијест јер брига о борцима није само питање данашњице, већ и будућности.

„То је порука нашим насљедницима – уколико се на адекватан начин брину о онима који су створили Српску и који су учинили историјско дјело, ни они сутра, ако буду у ситуацији и имали потребу да бране своју земљу, неће калкулисати јер ће знати да ће неко бринути о њиховим породицама“, рекао је генерал Савчић.

У супротном, додао је, Република Српска неће имати патриоте, људе свјесне и спремне да се жртвују, него калкуланте који ће гледати како да се заштите, а таквих је у прошлом рату и те како било.

На повике једног од окупљених, који је прије обраћања Савчића рекао да им он не треба, генерал је одговорио да би волио да му је то речено 1992. или у мају 1993. године када је био на Игману, те у многим другим приликама у зони Сарајевско-романијског корпуса.

„Част ми је да сам својој крвљу и дијелом тијела учествовао у одбрани Сарајевско-романијске регије, Српског Сарајева и српског народа. Ево, и свађа нас дијели, чини нејединственим и нејаким. Лажи, измишљотине, клевете, то је оно што је опасно, не због данашњег скупа, него уопште за нашу будућност и судбину“, истакао је Савчић.

Генерал је свима препоручио да прочитају писмо првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, које је написао прије такозваног трансфера из Хага у Енглеску и упутио га свим предсједницима држава чланица УН, посебно предсједницима држава чланица Савјета безбједности.

„Упућујем на то писмо због онога што нам се спрема сутра и у будућности“, поручио је Савчић.

У организацији Борачке организације Сарајевско-романијске регије је 1. јула 2021. године у Источном Сарајеву одржан протестни скуп демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца са којег су затражили да до 1. септембра буде потписан меморандум о међусобној сарадњи Борачке организације и Владе Републике Српске.   

Translate »