This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Wed Oct 27 1:22:48 2021 / +0000 GMT

Предсједник Савчић - одлуке Уставног суда изазивају незадовољство у Српској
Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је у изјави датој СРНИ 13. фебруара 2020. године, да сматра да су посљедње одлуке Уставног суда БиХ у вези са Законом о пољопривредном земљишту Српске - неуставне и непримјењиве, те да имају намјеру да изазову незадовољство у Републици Српској.

"Волио бих да знам како ће неко спровести неуставне одлуке Уставног суда БиХ. Не треба значити ако је пресуда донесена од правосудне институције да је она праведна, исправна и примјењива", рекао је генерал Савчић у изјави за СРНУ.

Савчић је релкао да је врло индикативно да се неко у Уставном суду БиХ 25 година након рата и потписивања Дејтонског споразума сјетио да нешто није у реду у вези са својином над пољопривредним земљиштем.

"Мислим да Уставни суд БиХ не може сваки дан да покушава нешто да мијења у БиХ. Потребно је дати времена и простора да нешто живи. Ако некада закључимо заједно да има боље рјешење и заједно га донесемо, онда оно има шансе да успије. Свако друго нема шансе и неће се спровести, па да је у питању 300.000 уставних судова БиХ", закључио је Савчић.

Највиши званичници Републике Српске закључили су 12. фебруара да представници Републике Српске у институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању о било којем питању из надлежности заједничких органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија.

Уставни суд БиХ донио је одлуку према којој је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске.

Народна скупштина Републике Српске лани је усвојила Закон о пољопривредном земљишту којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.

 

 

 


Post