Предсједник Савчић: не смијемо заборавити страдања затвореника „Силоса“

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је 26. јануара СРНИ да је логор „Силос“ у Тарчину поред Сарајева, један од најпознатијих логора у БиХ у току протеклог рата, у којем је већ почетком маја 1992. године сво српско становништво које се налазило на том подручју, без икаквог законског основа, проглашено непријатељима муслимана и након тога затворено и мучено.

– Оно што посебно боли је неправда и чињеница да припадници и представници бошњачког народа, када говоре о догађајима из протеклог периода, апсолутно заборављају чињеницу да су на њиховој територији постојали многи логори, заборављају и негирају чињеницу да су Срби протјерани са вјековних огњишта, а само из Сарајева је протјерано готово 200.000 људи – рекао је Савчић поводом 25 година од затварања овог логора, које се навршило 27. јануара 2021. године.

Он је подсјетио да је логор постојао и послије потписивања Дејтонског споразума, те да су затвори постојали и у другим сарајевским насељима, као што је Храсница, када је почео „лов на Србе“, без обзира на пол и узраст.

Савчић је напоменуо да су Срби распустили све прихватне центре одмах по завршетку безбједносних провјера тих људи и рекао да је у неким случајевима било и прекорачења овлаштења, злоупотреба и страдања невиних људи, али да нису постојали логори као нешто што је замишљено да буде трајно у сврху затварања несрба, њиховог мучења и убистава.

Он каже да је забрињавајуће што нема резултата у судским поступцима тамо гдје постоје апсолутни докази – не само свједоци, него и материјални докази, те истиче да би за нормално правосуђе било лако да у таквим ситуацијама утврди кривицу и изрекне казне.

– Када су у питању представници српског народа, први предсједник Републике Српске Радован Караџић је дао сагласност да међународне новинарске екипе и представници свјетских агенција дођу у Приједор, Омарску. Он није знао да се тамо нешто дешава, а њему се приписује да је то по његовом плану урађено и због тога му се судило – подсјетио је Савчић.

Са друге стране, истиче Савчић, тадашњи ратни командант муслиманске војске Алија Изетбеговић и други високорангирани представници и власти и војске су знали за постојање „Силоса“, али правосуђе које је „зажмурило на оба ока“ и „зачепило оба уха“ када је ријеч о одговорности муслимана, Бошњака не реагује на то, што код Срба ствара велико незадовољство и неповјерење у њихов рад.   

Translate »