Предсједник Савчић – чудне околности сахране неидентификованих особа у Брчком

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је 8. јула Срни да су чудне околности под којима су у суботу, 3. јула, посмртни остаци 18 неидентификованих лица укопани на муслиманском гробљу у брчанском насељу Ивици и да то треба у потпуности истражити и упознати јавност о свим детаљима.

Савчић је истакао да, иако су посмртни остаци сахрањени по исламским обичајима, нико и ничим не може да тврди да је то њихово национално поријекло, чак ни институције које се баве тражењем и идентификацијом несталих.

“Имајући у виду наше искуство од послије рата и приказивања много нетачних догађаја, остаје велика сумња и опрез због чега је то тако урађено и да ли већ има некакав пројекат или план да се то у догледно вријеме проширује да би се поново и на том простору доказало нечије страдање у великом броју, а да за то нема никаквих реалних показатеља”, рекао је Савчић.

Удружење породица српских несталих и погинулих бораца и цивила рата општине Брчко упутило је дан раније допис надлежнима у ком изражавају сумњу да се одређени број Срба несталих у рату на подручју Брчког налази међу 18 неидентификованих лица укопаних 3. јула на локалитету градског гробља у брчанском насељу Ивици.

Укоп је обављен 3. јула у организацији Удружења породица несталих, насилно одведених и убијених Бошњака из Брчког у сарадњи са Комеморативним центром из Тузле.

Из Тужилаштва дистрикта саопштено је да су укопани посмртни остаци пронађени и ексхумирани на више локација у дистрикту, те да се највјероватније ради о цивилима бошњачке националности.

У саопштењу се наводи да се на идентификацији жртава радило дуги низ година, да су томе претходиле вишегодишње активности Полиције и Тужилаштва дистрикта, те да, иако су у сарадњи са Институтом за нестала лица БиХ предузете све неопходне радње, идентитет жртава није било могуће утврдити.

“Утврђени ДНК профили укопаних жртава не поклапају се с профилима који су узети од породица које траже нестале сроднике”, навели су из Тужилаштва.   

Translate »