Предсједник Савчић – борцима олакшан поступак за доказивање статуса

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је 01. априла медијима у Републици Српској, да сматра да ће пресудa Уставног суда БиХ којом је оспорена одредба члана 128. Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Републике Српске, олакшати поступак доказивања статуса бораца, али ће се и лакше оспорити статус стечен на сумњив начин.

– Мислим да ће се ова пресуда примјењивати и када треба оспорити неки статус борца који је на сумњив начин стечен – рекао је Савчић медијима.

Предсједник Савчић је изразио жаљење што овакву пресуду није донио Уставни суд Републике Српске.

Наиме, Уставни суд БиХ одлучио је да одредба члана 128. Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Републике Српске, која каже да изјава странке или свједока није довољан доказ за доказивање нечијег учешћа у рату или рањавање, није у складу са Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

Уставни суд БиХ дао је рок Народној скупштини Републике Српске да у року од шест мјесеци спорни члан усагласи са Уставом, те да о томе обавијести Уставни суд БиХ.

Судија Окружног суда у Бањалуци Милан Благојевић поднио је захтјев Уставном суду БиХ за оцјену уставности члана 128. Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Републике Српске.   

Translate »