Предсједник Рогић присуствовао Свечаној академији општине Србац

У пуној сали Дома културе у Српцу 13. октобра је одржана Свечана академија поводом Дана општине Србац и крсне славе општине Покрова Пресвете Богородице, којој је присустовао и предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић као и руководилац Стручне службе БОРС-а Јелена Шурлан.

Обиљежавање Дана и крсне славе општине почело је још 12. октобра парастосом за погинуле борце који је организован на Централном спомен обиљежју у Српцу а настављено је дан након Свечане академије светом литургијом, свечаном литијом и културно-забавним програмом.

Празничне догађаје су заједнички организовали Општина Србац и Православна црквена општина Србац а манифестацији се одазвао велики број гостију из земље и иностранства.

Међу гостима на Свечаној академији су били предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар финансија Зора Видовић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Мирослав Филиповић, начелник општине Градишка Зоран Аџић и други гости из јавног, свјетовног, политичког и друштвеног живота.

Домаћин манифестације, начелник Млађан Драгосављевић, одржао је пригодну бесједу у којој се осврнуо на историјат општине Србац и упутио захвалност свима онима који су кроз вијекове ударили трајан печат инфраструктурном, привредном, културном и спортском развоју, а нарочито борцима који су дали своје животе у ослободилачким ратовима.

Пригодну бесједу одржао је и протонамјесник Жељко Сарић који је говорио о значају празника Покрова Пресвете Богородице и подсјетио да се ове године обиљежава 800. годишњица аутокефалности Српске православне цркве, говорећи бираним ријечима о овом великом јубилеју.

Током академије организована је додјела награда и признања заслужним појединцима и организацијама које су предлагали грађани општине Србац, а потврдила Скупштина општине.

У свечаном дијелу програма наступили су чланови хора „Вила“ из Приједора и глумац Народног позоришта Републике Српске Горан Јокић.

Прије академије, у холу Дома културе је организована изложба радова са бардачке колоније на тему „800 година аутокефалности Српске православне цркве“ коју је отворио предсједник Скупштине општине Мирко Стојић а о радовима је говорио историчар умјетности Александар Саша Грандић.   

Translate »