Предсједник Милетић на обиљежавању годишњице битке на Козари

На Мраковици, на планини Козари, обиљежено је 05. јула 73 године од тешке битке у Другом светском рату, битке у којој је српски народ овог краја успио да пробије непријатељски обруч и спаси један дио становништва од страдања и сигурне смрти.

Обиљежавању годишњице херојске битке присуствовао је и предсједник Предсједништва Борачке организације Душко Милетић који је у име Борачке организације положио вијенац на Спомен плоче са именима страдалих у бици.

Битка на Козари започела је у јуну 1942. године, када је 11.000 Нијемаца, заједно са око 20.000 усташа и домобрана, започело офанзиву на народ и борце Козаре и Поткозарја.

Против надмоћног непријатеља, борило се свега 3.000 партизана, из Другог крајишког одреда. Голоруки народ спасавао се у збјеговима.

У ноћи 3. јула, неке партизанске јединице пробиле су обруч, али пуно народа и бораца није успело да се извуче из окружења. Они који нису побијени, одведени су у концентрационе логоре, махом у Јасеновац и Стару Градишку.

Према усташким и њемачким документима, у козарачкој офанзиви је заробљено 68.000 људи.
На самом мјесту пробоја обруча у југозападном дјелу Козаре данас се налази споменик назван „Патрија“.rtrs-bitka-na-kozari-godisnjica-3

   

Translate »