Помен жртвама НАТО бомбардовања торња Краљица

На озренском врху Краљица 07. септембра је обиљежено 25 година од када је НАТО авијација срушила телекомуникациони торањ и убила петорицу везиста Војске Републике Српске.

На овај дан 1995. године у НАТО бомбардовању страдали су Слободан Милотић из Калуђерице, Мирко Тривуновић из Осиње, Драган Савановић из Добоја, Свето Каишаревић из Кожуха и Жељко Лукић из Чечаве.

Обиљежавању су присуствовале делегације борачких организација Петрово, Добој, Теслић, Шамац, Брод које су положиле вијенце на Спомен обиљежје погинулих бораца, док је Радан Остојић из Бијељине, предсједник Одбора ратних војних инвалида БОРС-а, положио вијенац у име ГБО Бијељина и Борачке организације Републике Српске.  

Предсједник Борачке организације Петрово Душан Дујковић рекао је да за злочин на Краљици на жалост нико није одговарао, али да је важно да се ово страдање не заборави и да у будућности младе генерације наставе чувати сјећање на страдале српске борце.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић рекао је на Краљици да су уништењем релеја НАТО снаге припремиле терен за агресију на Возућу и цијели Озрен, протјеривање и етничко чишћења Срба са овог подручја које је почело три дана касније. Петковић је указао на потребу да становници Озрена и Републике Српске од заборава сачувају сјећања на тешка и трагична времена и да се страдање Срба са овог дијела Озрена уврсти у образовни систем кроз историјски час.   

Translate »