ПОМЕН СТРАДАЛИМА НА ЦРНОМ ВРХУ 10.СЕПТЕМБРА 1992.г.

Дана 10.09.1992. године, на магистралном путу Зворник – Тузла, на локацији Црни Врх, од стране сребреничких муслимана пресјечена је колона возила која је била под пратњом и која се кретала из правца Цапарди према Зворнику.

Том приликом у поменутој колони погинуло је 11лица, од чега: пет припадника ВРС, два припадника МУП РС и четри цивила. Спаљено је више камиона и путничких моторних возила, а у ширем реону, тај исти дан, погинула су још три припадника ВРС, убијена од стране исте групе сребреничких муслимана која је на тој локацији покушавала да пређе преко магистралног пута у намјери да се пребаци према Тузли.

Данас, после двадесет седам година, поп Дуле, родбина, пријатељи, борачка удружења и организације, представници власти, сви заједно испред спомен плоче пострадалима, уз молитву са упаљеним свјећама да се поклоне њиховим сјенама, да им поруче да неће заборавити њихову жртву, невино проливену крв, и да ће истрајати у тражењу правде, осуде и пресуде за починиоце овог злочина.

Да починиоци и припадници њиховог народа не дају мира ни мртвима, у више наврата су показивали ломљењем и оштећењем спомен плоче и пратећих садржаја, али је уз помоћ локалне самоуправе иста је наново израђивана и постављана.

Надамо се да ће се у усијаним главама већ једном смирити духови прошлости и исте повести путем поштовања човјека према човјеку и према жртви, ма којем народу и вјери припадали.

Слава Богу…   

Translate »