Помен Србима Кравицe

У Цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици код Братунца 5. јануара је служен парастос за 162 српска цивила и војника из овог мјеста и околних села убијених у протеклом рату, од којих су 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице и оближњих братуначких села на Божић, 7. јануара, 1993. године.

Помену је претходио комеморативни програм као знак подсјећања на српска страдања у средњем Подрињу. 

На овај начин је обиљежено 29 година од злочина над српским становништвом Кравице и околних села. За овај злочин још нико није одговарао.

Код централног споменика у Кравици подигнутог за 3.267 Срба из регије Бирач који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату цвијеће су положили изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић и савјетник у министарству генерал Милан Торбица, као и предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Александар Савић.

Цвијеће су положиле делегације других регионалних и општинских организација проистеклих из протеклог рата из Братунца, Сребренице, Милића и Зворника, те делегација из Љубовије у Србији. 

На скупу су се великом броју присутних обратили ратни командант Кравичког батаљона Раденко Милановић, предсједник Предсједништва БОРС-а Александар Савић, те Томић и Граонић

Они су евоцирали сјећање на Oдбрамбено-отаџбински рат и истакли да су муслиманске снаге најчешће нападале на српска села и положаје на велике православне празнике знајући да су тада линије одбране биле слабије попуњене и то су звјерски користиле, као што је и примјер српског страдања у Кравици на Божић 1993. године. 

Поручили су да се страдања и злочини не смију заборавити, да се не смије и неће одустати од борбе за правду и истину о рату у БиХ, те позвали Србе на јединство јер се само тако може одбранити Република Српска и вратити јој надлежности које су јој одузете под притиском међународне заједнице и високих представника. 

Раденко Милановић, први командант Одреда Кравица у посљедњем рату и ратни војни инвалид, рекао је да највише боли и говори о срамном карактеру некадашњих комшија то што су најстрашније злочине починили на највеће православне празнике, као што је Божић када су напали и уништили Кравицу. 

„О намјери непријатеља да уништи све што је српско на овом простору говори податак да су спалили цркву и да су из артиљеријских оруђа гађали збјег, односно колону цивила која се кроз сметове од Кравице пробијала према Дрини тражећи спас у Србији. У тој колони убијено је више цивила“, подсјетио је Милановић, позивајући на поштовање жртава и одбрану Републике Српске. 

Милановић је истакао да правда за злочине над Србима у Кравици није стигла и да се не може ни очекивати од оних који су почели рат и под чијим менторством ради Суд БиХ. 

Aлександар Савић је одао почаст страдалим Кравичанима и позвао на јединство и заједничку прославу 9. јануара – Дана Републике, као најзначајнијег датума у историји Српске. 

Чланови породица убијених Срба истакли су да су изгубили повјерење у рад правосуђа БиХ. 

Муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, уз помоћ јединица са братуначког, власеничког и зворничког подручја, наставиле су прогон, убиства и уништавање српског становништва и имовине током 1992. и почетком 1993. године. 

Након бројних злочина почињених у српским селима око Сребренице и Братунца у првој години грађанског рата у БиХ, Орићеви војници су крвави пир наставили и 1993. године када су на православни Божић упали у Кравицу, гдје су убили 49, ранили 80 српских цивила и војника, седам их је нестало, а пет их није пронађено ни након 29 година. Међу несталима тог дана су и двије жене. 

На Божић је село опљачкано, а запаљено је 688 српских кућа на ширем подручју Кравице. Уништено је око 2.000 помоћних и 27 друштвених објеката. 

Око 1.000 становника остало је без домова у једном дану и кроз сметове се пробило према Дрини избјегавши сигурну смрт преласком у Србију. Без једног или оба родитеља остало је 101 дијете. 

Након рата нико није одговарао ни за један масовни злочин почињен над српским становништвом у Средњем Подрињу, па ни за овај који су муслиманске снаге починиле на Божић у Кравици. 

Породице погинулих и српски народ је огорчен због неправде коју спроводи правосуђе БиХ, игноришући српска страдања. 

Ни оптужницом према којој је суђено Насеру Орићу у Суду БиХ није био обухваћен злочин у Кравици, као ни остали масовни злочини почињени над Србима у Средњем Подрињу. Од свих злочина почињених над Србима у овом крају осуђена су само двојица муслиманских војника и то за три појединачна убиства, а за масовне злочине над српским цивилима и уништавање српских села нико није процесуиран.   

Translate »