Помен пуковнику Милану Јовићу

У Доњој Трнови код Угљевика 09. фебруара ове године служен је помен и одата почаст пуковнику Војске Републике Српске Милану Јовићу који је погинуо на овај дан прије 27 година.

На гробљу “Гај”, гдје је сахрањен пуковник Јовић, окупили су се породица, саборци, пријатељи и поштоваоци овог српског јунака како би му одали почаст.

Помену је присуствовао и предсједник Борачке организације генерал Миломир Савчић који је рекао да пуковник Јовић живи у сјећањима својих сабораца, мјештана и срцима најближих, али и своје Мајевице.

– Милан Јовић је за живота отишао у легенду, а тамо се не умире, тамо се вјечно живи у сјећању српског народа – рекао је генерал Савчић.

Након помена, начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да је пуковник Јовић јунак, који је много учинио за свој народ, људска громада, којом се његов завичај поноси.

– Својим доласком у родни крај да помогне народу, у тада ратом захваћеном подручју, улио је сигурност, а захваљујући њему и другим борцима, који су херојски дали своје животе, сачували смо нашу територију и наш народ – подсјетио је Перић.

Он је додао да је обавеза свих да чувају и његују сјећање на све погинуле борце ВРС и да у миру слиједе њихове идеале.

Цвијеће на гроб пуковника Јовића положила је његова породица, представници општине Угљевик, Борачке организације, саборци и пријатељи.

У част легендарног команданта Прве мајевичке бригаде, општина Угљевик и општинска Борачка организације сваке године организују манифестацију “Јовићеви дани” и такмичење ученика основних и средњих школа у литерарним радовима.

Славни командант Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске пуковник Милан Јовић погинуо је 9. фебруара 1993. године у селу Билалићи, надомак муслиманског упоришта Теочак.

Постхумно је одликован Орденом Немањића.   

Translate »