Подршка закључцима Народне скупштине

Представници невладиних организација проистеклих из Oдбрамбено-отаџбинског рата oдржали су 25. фебруара у Бањој Луци заједнички састанак на којем су донијели закључак да пружају пуну подршку институцијама Републике Српске и српским представницима у заједничким институцијама БиХ у спровођењу закључака посебне сједнице Народне скупштине РС у вези са одлуком Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту на територији Српске.

Предсједник Борачке организације РС генерал Миломир Савчић рекао је након састанка да сви учесници састанка једногласно дају пуну подршку званичницима Српске да досљедно спроведу закључке Народне скупштине РС у вези са одлуком Уставног суда БиХ.

– Поред тога, тражићемо да Народна скупштина Републике Српске врати у живот своје закључке из 2015. године које се односе на измјене Кривичног законика РС, Кривичног закона БиХ, Закона о кривичном поступку и Закона о извршењу кривичних санкција. Предложеним мјерама би се значајно побољшао положај осумњичених, оптужених и осуђених лица пред судовима БиХ – прецизирао је Савчић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић казао је да је овај састанак врло важан, али да је још важнија порука, а то је потпуно јединство свих невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и потпуна подршка закључцима Народне скупштине.

– Та подршка је стигла од оних који су стварали Републику Српску и зато је веома значајна. Потпуно је јасно да су и Уставни суд и Суд и Тужилаштво БиХ механизам у рукама Бошњака за спровођење ратних циљева другим средствима. Оно што они желе је да РС прогласе геноцидном, да јој отму њену територију и да је обесмисле. То се радило преко ОХР-а, а сада је ту улогу преузео Уставни суд и зато је веома значајна порука и подршка са овог састанка – рекао је Којић.

Поред предсједника Борачке организације, састанку су присуствовали представници Савеза ратних војних инвалида РС, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ветерана рата РС, Удружења жена жртава рата, Организације старјешина ВРС, те Организације ампутираца „Удас“.   

Translate »