This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Wed Oct 27 1:00:47 2021 / +0000 GMT

Парастос за 43 српска борца из Грбавице код Брчког
На православном гробљу у насељу Грбавица код Брчког служен је, 08. марта 2020. године, парастос за 43 припадника ВРС из овог краја погинула у протеклом рату, међу којима и за 13 бораца које су осмог марта 1993. године у Бодеришту заробили и масакрирали припадници такозване Армије БиХ.

Обиљежавању у Грбавици присуствовао је и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић који је рекао да је ово био један од специфичних ратних злочина, јер је масакрирање српских бораца вршено и након њихове смрти и у тој мјери да их породица није могла одмах идентификовати.

"Када то имате у виду, можете да претпоставите који је то степен мржње сваког облика деструкције и шта би било да се нисмо, не дај Боже, организовали и да нисмо спријечили њихове хорде које су имале намјеру, не само да нас протјерају са ових простора, него да нас и биолошки и физички униште", рекао је предсједник Савчић.

Министар рад и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је на овај дан 1993. године 13 српских бораца из брчанског насеља Грбавица заробљено и масакрирано на најзвјерскији начин и да за то до сада нико није одговарао те додао да се нада Суд неће пресудити да су оптужени за овај злочин невини.

 “Ту није постојао ни кодекс части, ни међународно право које штити ратне заробљенике. Они су масакрирани на најзвјерскији начин и до сад нико није одговарао”, рекао је Милуновић.

Предсједник Одбора породица погинулих бораца Брчко Дистрикта брчанског Јован Пудић је нагласио да постоји безброј доказа за овај злочин, али да су само још три директна починиоца злочина жива.

"У посљедњих 10 година вршена су истраживања и прикупљани докази да би 30. децембра прошле године Тужилаштво поднијело оптужницу за девет окривљених, коју је Суд прихватио за њих пет. Прво рочиште било је 20. јануара, а на основу информација које смо добили из Тужилаштва, очекује се да крајем овог мјесеца почне и прво суђење", рекао је Пудић и додао да очекује да ће казна бити драстична.

Градоначелник Брчког Синиша Милић истакао је да је ово један од најтрагичнијих ратних злочина који су се десили за вријеме Oтаџбинског рата и да сви на правду чекају 27 година.

У Бодеришту код Брчког заробљено је 08. марта 1993. године, 13 српских бораца из Грбавице. Без обзира на договорену размјену, Срби из Грбавице су масакрирани и убијени.

 

 


Post