Отворена изложба и приказан филм „Радо иде Србин у војнике“

У бањалучком Банском двору 25. фебруара је отворена изложба „Ратни фото-репортер Риста Марјановић“ и премијерно приказан документарни филм „Радо иде Србин у војнике“, који говори о његовом настојању да камером овјековјечи борбу за опстанак и херојство српских војника у Првом свјетском рату.

Отварању изложбе и приказивању документарног филма присустовао је, између осталих и предсједник Борачке организaције РС генерал Миломир Савчић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је новинарима да изложба и пројекција филма представљају наставак настојања изградње културе сјећања код Срба и додао да је Марјановић био значајна историјска личност, те да је грађа, коју је оставио, благо Срба са обје стране ријеке Дрине.

Снежана Неговановић, која је заједно са Милојком Гордићем аутор изложбе, рекла је да посјетиоци могу да у наредних седам дана погледају збирку Марјановићевих фотографија, која је још 1958. године стављена под заштиту државе и препозната као национално културно благо.

Она је рекла да је ријеч о изложби насталој поводом 100 година од Првог свјетског рата, а у питању су 172 одабране фотографије из тог периода.

Неговановићева је навела да је Марјановић најзначајнији српски фотограф у том периоду, са 8.542 репродукована снимка, од којих се на Први свјетски рат односи 500.

Директор Војнофилмског центра Застава филм, Горан Иконић, рекао је да је документарни дугометражни филм „Радо иде Србин у војнике“ режирао декан Академије умјетности у Београду Драган Елчић. Он каже да је ријеч о причи о Ристи Марјановићу, првом српском фото-репортеру, који је камером забиљежио борбу за опстанак и херојство српских војника у Првом свјетском рату.

– Драго ми је да можемо да представимо овај филм и нагласимо да вјероватно не бисмо знали много детаља и истине о ономе што се дешавало у Великом рату да није било фотографија Марјановића – навео је Иконић.

Ристо Марјановић рођен је у Шапцу, а школовао се у Београду. Радио је у Бечу, Берлину и Паризу, а касније је фотографијама забиљежио важне моменте српске војске у балканским ратовима и у Великом рату. Основао је Новинску агенцију Авала, која је након Другог свјетског рата прерасла у агенцију Танјуг. Умро је 1969. године.

Изложбу и приказивање филма организовао је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у сарадњи са Војнофилмским центром Застава филм, београдским Заводом за заштиту споменика културе и Културним центром Бански двор.

Отварању изложбе и премијери документарног филма присуствовали су потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић и бројне званице из јавног живота Републике Српске.   

Translate »