Оптужница против Савчића без икаквог основа

Радио-телевизија Републике Српске у емисији „Актуелно“ емитованој 10. фебруара 2020. године, разматрала је оптужницу коју је Суд БиХ подигао против предсједника Борачке организације Републике Српске генерала Миломира Савчића.  

Тим поводом гости у студији били су Горан Рогић предсједник Предсједништва Борачке организације, Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић као и Рајко Кнежевић припадник 65. Заштитног моторизованог пука Војске Републике Српске, којим је генерал Савчић током рата командовао.   

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић рекао је да су саборци уз генерала и да је битно што је Суд укинуо Савчићу забрану обављања дужности.

Директор Центра за истраживање рата Милорад Којић рекао је, у овој емисији, да ће Центар бити на располагању тиму одбране генерала Миломира Савчића, у складу са законским могућностима, када је ријеч о обезбјеђењу свједока и материјалних доказа.

– Колико год оптужница била заснована на паушалним процјенама и без икаквих доказа, морамо да имамо у виду да је то Суд БиХ и да су двоструки аршини присутни – рекао је Којић и додао да ће Центар испоштовати све захтјеве генералове одбране.

Он је поручио да је задатак свих да помогну у побијању оптужнице и доказивању невиности генерала, изразивши наду да ће пресуда бити ослобађајућа.

Рајко Кнежевић, припадник 65. Заштитног моторизованог пука Војске Републике Српске, посвједочио је да генерал није био у Новој касаби у спорном периоду, која се наводи у оптужници Суда БиХ и да је у спорном периоду у том насељу био само мали дио пука.

Адвокат Миодраг Стојановић поновио је да је оптужница неоснована, али да је поступак врло свеобухватан и захтјеван за Савчићеву одбрану.

Он је захвалио свима који су изразили жељу да свједоче, као и Центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

Професор Радомир Лукић истакао је да није било основа за подизање оптужнице против генерала Савчића, као ни за забрану обављања дужности предсједника Борачке организације Републике Српске.

Емисију „Актуелно“ можете погледати овдје.   

Translate »