Oмогућити свим борцима мјесечни борачки додатак

Послиједња сједница Предсједништва Борачке организације у 2022. години, а укупно седма по реду у протеклој години, одржана је у Бањој Луци 28. децембра. На дневном реду нашла су се актулена питања у области борачко-инвалидске заштите, али и редовна питања из рада и функционисања Борачке организације Републике Српске. Сједницу је водио предсједник Предсједништва Горан Рогић, присуствовало јој је 15 чланова Предсједништва, а почела је минутом ћутње за погинуле и умрле српске борце.

У уводном дјелу сједнице предсједник Рогић је објаснио и образложио активности руководства БОРС-а између двије сједнице, прије свега активности на реализацији закључака са претходне сједнице. Нагласио је отежану сарадњу са министарством рада и борачко-инвалидске заштите због проблема који постоје у функционисању министарства. Рекао је да је јединствен закључак Скупштине БОРС-а, a потом и Предсједништва био да се за борачки додатак тражи 5 КМ за сваки мјесец проведен у рату и да ће се на том истрајати.

Главна тема наше борбе и активности је статус борачких категорија. Ту има одређених проблема јер немамо саговорника, већ дужи период нема изабраног министра на челу ресорног министарства. Категорије које ми представљамо више заиста не могу да чекају. Зато позивамо све који су задужени за то да изаберу ново руководство, да имамо са ким разговарати и остварити своје закључке који су већ одавно донешени и који би били корисни за ова лица – рекао је Горан Рогић. Додао је и да је између двије сједнице Предсједништва уплаћено по 600 КМ помоћи за породице 142 српска борца осуђена за наводне ратне злочине.

Предсједник Борачке организације Радан Остојић је такође подсјетио на активности у претходном периоду проведене са циљем унапређења борачких права. Рекао је да су након сједнице Скупштине БОРС-а, а потом и сједнице Предсједништва почели преговори са институцијама, али су бројни догађаји отежавали преговоре око увећања борачких права –  предизборна кампања, митинзи након избора, усвајање Буџета Републике Српске по хитном поступку. Након тога су услиједили проблеми са избором Владе Републике Српске и министра рада и борачко-инвалидске заштите.

Донијели смо закључке у ранијем периоду, али тапкамо у мјесту већ дужи период због, морам тако рећи, неозбиљности институција Републике Српске. Очекивали смо да добијемо новог министра и кадровску оспособљеност министарства, али ни два мјесеца након избора немамо са ким да сједнемо и да разговарамо и да ове теме ријешавамо. Морам да кажем да је Премијер уважио ове теме и да је рекао ће се о овоме разговарати, али ми на жалост немамо са ким да причамо и да то ријешавамо. Лично мислим да постоји воља да се наши проблеми и питања ријешавају, али чекамо формирање руководства министарства казао је Остојић.

Он је додао да је на сједници Народне скупштине изнио замјерку која се односи на умањење ставке буџета од 50 милиона КМ. То ипак неће утицати на повећање борачких права, она ће у 2023. години бити увећана за 13,5 процената. 

Додао је да ће предузети све мјере које донесе Предсједништво у вези са остварењем борачких права.

У расправама које су услиједиле чланови Предсједништва су продискутовали досадашња збивања и активности, али и чињеницу да борци не смију бити социјална категорија, да су они ствараоци Републике Српске и да им се примања морају обезбјеђивати на тај начин. Такође треба истрајати у борби да сви борци добијају јединствен мјесечни борачки додатак чија ће висина зависити од времена проведеног у рату.

Расправљајући о исплати годишњег борачког додатка, Предсједништво је дало сагласност да се исплати борачки додатак за борце 1. и 2. категорије, као што је предвиђено садашњом Уредбом Владе Републике Српске o борачком додатку, али у износу од по 5 КМ за сваки мјесец проведен у рату.  Закључено је да треба тражити измјену Уредбе за слиједећу годину и слиједећи борачки додатак, односно омогућити свим борцима да добијају мјесечни борачки додатак у складу са временом проведеном у рату.  

На овој сједници Предсједништва дошло је и до измјене чланова Управног и Надзорног одбора Фондације Помоћ те су именоване пописне комисије БОРС-а.   

Translate »