ОДРЖАНА ТЕМАТСКА СЈЕДНИЦА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БОРС-а

Предсједништво Борачке организације одржало је 14. маја у Милићима своју пету сједницу у овом сазиву. Овај пут сједница Предсједништва била је тематска што значи да је Предсједништво на њој посебно детаљно и пажљиво расправљало о неколико тема из области борачко-инвалидске заштите за које сматра да, у овом тренутку, заслужују нарочиту пажњу. Tема сједнице у Милићима били су стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, борачки додатак и одликовања.

У опширној расправи анализирана је свака од наведених тема те су донесени и одређени закључци.

У вези са стамбеним збрињавањем породица погинулих бораца и ратних војних инвалида закључено је да је неопходно да се Борачка организација укључи у израду нове уредбе о стамбеном збрињавању која ће, према најави из ресорног министарства, бити донесена до краја ове године, те да је задатак БОРС-а да до доношења нове уредбе на терену припреми све релевантне податке.

Истовремено је закључено да се програм стамбеног  збрињавања, започет по уредбама из 2007. и 2008. године, мора довршити јер у Републици има још око тридесетак општина гдје неповратна новчана средства још нису додијељена.

Такође, проблем је и што велики број породица погинулих бораца и инвалида на терену није знао за раније уредбе, па су закаснили да поднесу захтјеве за стамбено збрињавање.

Предсједништво је закључило да је циљ да та лица овога пута буду обавијештена и да не буде пропуста на терену. Такође приједлог предсједника Одбора ратних војних инвалида Воје Гушића је био да се у нову уредбу уврсте и инвалиди од пете до 10 категорије и демобилисани борци који су у социјалној потреби.

У вези са борачким додатком на сједници је закључено да сви борци, без обзира на године живота, требају имати право на мјесечни борачки додатак, па је с тим циљем Предсједништво БОРС-а формирало седмочлану комисију која ће размотрити ово питање, те о конкретним и прецизним приједлозима и захтјевима информисати Владу Републике Српске и ресорно министарство.

Предсједништво Борачке организације такође је донијело закључак да Република Српска мора одликовати све погинуле борце ВРС адекватним одликовањем, те да додјелу одликовања може вршити само предсједник РС или предсједник Борачке организације.

Предсједништво БОРС-а је позвало власти у Српској да, након недавног терористичког напада у Зворнику, предузму све мјере и радње на заштити људских живота и материјалних добара у Српској.

DSCN0192Прије почетка сједнице руководство БОРС-а је положило цвијеће на Централно спомен-обиљежје погинулим припадницима ВРС из Милића у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

   

Translate »