Одржана 26. Сједница Предсједништва Борачке организације

Предсједништво Борачке организације Републике Српске одржало је у Бањој Луци 11. aприла 2019. године своју 26. редовну сједницу у садашњем сазиву. Ова сједница Предсједништва била је специфична по томе што се на њој расправљало о актуленим питањима из области борачко-инвалидске заштите због чега је ово била тематска сједница Предсједништва.

Сједница, којом је руководио предсједник Предсједништва Душко Милетић, је почела минутом ћутње за погинуле и умрле борце, а потом се приступило разматрању најважнијих тачака и питања и области борачко-инвалидске заштите, односно која су то најважнија питања која се морају ријешавати у овој области у наредном периоду.

У опширној расправи која је услиједила у овој тачки дневног реда чланови Предсједништва су изнијели своје ставове у вези најактуленијих питања и проблема, дефинисали су проблеме који су у овом тренутку најважнији за борачку популацију, те су у складу са тим, по окочању расправа, донесени и адекватни закључци.

Сједници је присуствовао и предсједник Борачке организације Миломир Савчић који је у свом обраћању предложио да се БОРС у ријешавању проблема фокусира на мањи број питања – једно из области борачких категорија, а друго из питања важних за Борачку организацију.

Он је такође предложио да записник са сједнице буде прослијеђен Предсједнику Владе Републике Српске те да се најкасније до 20. маја организује заједнички састанак са њим како би се разговарало о ријешавању дефинисаних проблема.

Владо Живковић из Прњавора је рекао да сматра да статус Борачке организације треба издвојити као најважније питање.

-Немојте да изгубимо још четири године на утврђивању статуса. Треба, без обзира на све разлике, видјети како да се издвоји статус за БОРС. Велики проблем је здравствена заштита бораца старијих од 65 година који са 65 година живота бришу са евидениције Завода за запошљавање и остају без здравствене заштите. Мислим да требамо ово ријешити и да постоји начин да се то ријеши – рекао је Живковић и додао да је увијек за састанке са институцијама, али се можда мало, с обзиром на ток избора у БОРС-у закаснило и да је то требало и раније организовати.

Предраг Кнежевић из Бање Луке је рекао да мисли да је основно питање статус БОРС-а у односу на све друге организације.

-Треба у права увести и борце који су у току рата били млади борци односно служили редовну војску и онда остали у рату. Дали су огроман допринос, али како због година живота нису могли бити на примјер борци прве категорије – онда их нема у правима.

Душан Дујковић из Петрова био је мишљења да не треба сада ништа тражити, треба узети из старих записника закључке које је Предсједништо раније усвајало, а ништа до сада, према његовим ријечима, није ријешило.

  • Требамо узети те закљуке. Не знам да ли смо ријешили више од 4-5 закључака. Чак смо дозволили да се Удружењу Ветерани РС додјели исти статус као нама. Дозволили смо и да Удружење РВИ добије исти статус. Треба из записника издвојити све закључке које нисмо урадили – рекао је Дујковић.

Жељко Лалић из Сокоца је рекао да је најважнији закључак да се статус БОРС-а мора ријешити, да БОРС не може бити у истом рангу са радиоаматерима, Удружењем потрошача и слично. То је најважније питање, јер тај статус вуче са собом неке друге ствари.

– Морамо се сложити да је демобилисани борац остао на дну дешавања и кретања у Републици Српској. Није неком суђено да буде рањен или да погине. Данас су ти људи на маргинама. Борци који су на примјер 1995. напунили 18 година никоме више нису интересантни. Морамо ријешавати њихове проблеме. Проблем је и дефинисање дуплог ратног стажа. Ми чак имамо и потписан Меморандум са Владом РС да се ово питање  мора рјешавати на праведнији начин. И многи борци и дан данас кажу – људи ријешите ми то и мени више ништа не треба. Убијеђен сам да, ако бисмо се за ово изборили, имали би један плус, то нам је велика обавеза. Ратни стаж у дупом трјању мора се ријешити да имају уплаћен ратни стаж. То је питање врло важно. Сви ми имамо бројна питања, али ово је једно ситемско питање. И не питамо ми којој организацији или политичкој партији овај борац припада, за нас  је он само борац – казао је Лалић.

Душан Дрљић из Козарске Дубице био је мишљења да ће Лалићев приједлог тешко бити ријешити јер изискује огромна средства јер је Републици око 130.000 бораца прве и друге категорије.

Додао је да је једно од питања и грађевинско земљиште на којем су изграђене куће за породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде које и даље остаје у власништву државе док је кућа у власништву општине те ово треба усагласити и ријешити, а може се ријешити једноставним доношењем Правилника што и Закон дозвољава.

Светозар Аћимовић из Требиња је такође био мишљења да је статус БОРС-а најважније питање.  

-Прва наша Скупштина је била јасна и рекла да тражимо посебан статус за БОРС. Статус је наше основно питање. Морамо такође тражити да се поштује Закон о правима бораца који подразумјева права породица погинулих, ратних војних инвалида и бораца. Ови људи морају имати приоритет при запошљавању. Да се поштује овај закон кад је већ донесен. Све ово говорим већ четири године. Разговарали смо и о нашем Сабору али нисам сигуран колико смо сви били спремни изаћи на Сабор. Ми имамо организацију у свакој општини, масу чланова, ако ми не заслужујемо посебан статус, не знам онда ко заслужује. Апелујем на наше саборце да се мало одмакну од политичких странака. Ми морамо бити јединствени према свакој власти без обзира ко њој припадао – истакао је Аћимовић у својој дискусији.

У наставку изношења расправа и дискусија Предсједник Борачке организације генерал Савчић је рекао да треба видјети шта је ријешено из Меморандума чије је потписивање планирано између Борачке организације и Владе РС, а шта још увијек није и онда то треба ријешавати.

-Требамо од институција тражити и дословно провођење и поштовање закона.  Мислим да требамо Влади и дати неке рокове – казао је Савчић.

Станко Станковић из Теслића је рекао да су, по његовом мишљењу, најважнија питања  статус БОРС-а, статус демоблисаног борца и уплата ратног стажа. Изнио је своје мишљење и о запошавању борачких категорија.

  • Гледајући овогодишњи позив за запошљавање борачке популације искрено не видим ништа овдје што би помогло демобилисаним борцима да ријеше свој статус. По овогодишњем позиву за запошљавање видим да, уз сво уважавање, Роми имају бољи статус, односно веће погодности за запошљавање. Једно од горућих питања треба да буде рјешавање проблема запошљавања демобилисаних бораца – рекао је Станковић.

Милан Ђукић из Бање Луке је изнио мишљење да на састанак код предсједника Владе треба ићи са неколико крупних питања и онда их ријешавати.

Предсједник Предсједништва Душко Милетић био је мишљења да се дискусија своди на нешто о чему се већ раправљало.

  • Већи дио ових питања је већ помињан на сједницама Предсједништва, као и у Меморандуму. Трпимо ударе од других организација на примјер Ветерана који траже да се БОРС искључи из закона при давању мишљења о учешћу у рату, ревизији и слично. Ако се настави ово овако, питање је шта ће бити за неколико година, да ли ћемо имати статус какав имамо. Ми ћутимо, а они нападају. Ми радимо по ономе у ревизији што нам је дао закон, док су Ветерани незаконито стекли статус. Морамо се поред свега борити и за побољшање положаја демобилисаних бораца – рекао је Милетић у својој дискусији.

Након исцрпљивања дискусија у којима су учествовали сви чланови Предсједништва одлучено је да се формира комисија од чланова Предсједништва која ће објединити све изнесене приједлоге и саставити приједлог закључака по овој тачки дневног реда. Закључци које је формулисала и изнијела комисија су усвојени једногласно.

Закључцима је Предсједништво затражило од Владе РС да кроз законску процедуру на недвосмислен начин пропише репрезентативан статус за Борачку организацију. Борачка организација инсистира и на дослиједној примјени Закона о правима бораца нарочито одредби која даје предност и приоритет припадницима борачких категорија, те посебну примјену казнених одредби у случајевима непоштовања прописаних приоритета и предности. Својим закључцима БОРС је затражила и уплату стажа у двоструком трајању за демобилисане борце од момента одласка у пензију или да се приликом утврђивања висине износа основице за обрачун пензија рачуна као да је  уплаћен стаж у двоструком трајању.

Такође је закључцима тражено да се новчана примања за борце са 65 година живота и 15 година стажа осигурања, кроз измјене и допуне уврсте у важећи закон.

Закључцима са сједнице Предсједништва захтјевано је да се кроз Акциони план запошљавања и друге програме запошљавања омогуће пореске олакшице за запошљавање демобилисаних бораца. Предсједништво је затражило да Влада РС обезбједи финансијска средства да се преко Фондације „Помоћ“ пружи стручна, техничка и финансијска помоћ лицима осуђеним и осумњиченим за наводне ратне злочине, као и њиховим породицама. Истовремено је од Владе затражено значајно увећање средстава за ове намјене.    

У послиједњој тачки дневног реда – текућим питањима, Предсједништво је подржало инцијативу да се Златна значка БОРС-а додјели ЈУ Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида РС, донесена је одлука о реализацији пројекта „Борци за мале борце“ и то у укупном износу од 11.000 КМ, односно свакој регији Борачке организације по 1000 КМ који ће потом бити распоређени на два корисника у износу од 500,00 КМ.

Овим је завршена 26. Сједница Предсједништва Борачке организације.   

Translate »