This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Wed Oct 27 1:20:29 2021 / +0000 GMT

Одата почаст страдалим руским добровољцима
Дан руских добровољаца и ове године је достојанствено обиљежен 12. априла у Вишеграду. На обиљежавању су се окупили бројни званичници Републике Српске, представници Борачке организације, преживјели руски добровољци и бројни грађани да се присјете руских добровољаца и 26 година од њиховог страдања у Oдбрамбено-отаџбинском рату. Тим поводом су положени вијенци код Спомен-крста на брду Град у Вишеграду и служен парастос код споменика руским добровољцима на војничком гробљу Мегдан.

Обиљежавању је присуствовала и делегација Борачке организације Републике Српске предвођена предсједником Предсједништва Душком Милетићем, те је одала почаст руским добровољцима, положила вијенце у знак сјећања на њихову борбу и страдање.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић рекао је да су Руси пружали помоћ вијековима, па тако и у одбрамбено-отаџбинском рату.

„Једино су браћа Руси у цијелом свијету били са нама, наочиглед свега и наочиглед свих и једино су они били спремни да са нама страдају за правду, слободу и отаџбину. Долазећи из далеке Русије, они нису имали никакав лични циљ нити корист, осим да нама помогну да се јуначки боримо за своје право на живот и да не дозволимо да нас поробе, протјерају и униште“, нагласио је Милетић.

Предсједник општинске Борачке организације Вишеград Александар Савић рекао је да је данашњи датум један од најзначајнијих за Вишеград и Републику Српску.

„Надамо се да ће ово обиљежавање бити увијек, јер пријатељство између српског и руског народа траје од давнина, а сматрам да наш дуг никад неће престати, јер људи из друге државе који дају живот за Републику Српску су велики јунаци и то је велика ствар“, истакао је Савић.

Командант Првог козачког добровољачког одреда вишеградске бригаде Војске Републике Српске Виктор Заплатин рекао је да су у Вишеград дошли првог дана 1993. године како би помогли српском народу.

„Званична политика Русије у то вријеме није дозвољавала помоћ Србији, тако да је сва помоћ ишла из народа и организацијом народа. Козачки одред је учествовао у важним биткама за одбрану Вишеграда, као што су битке на Заглавку, Турковићима и Рудом, тако да смо заједничким активностима одбранили Вишеград“, рекао је Заплатин.

Предсједник удружења Српско-руске заједнице „Завјет“ Саво Цвијетиновић рекао је да је на захтјев овог удружења 12. април прихваћен од Владе Републике Српске да уђе у календар значајних датума за Српску.

„Споменик руским добровољцима у Вишеграду подигнут је као знак наше захвалности за помоћ коју су нам пружили у вријеме кад смо се осјећали у свијету усамљени и нисмо имали помоћ са стране, а осјећај блискости српског и руског народа дошао је до изражаја у току одбрамбено-отаџбинског рата“, нагласио је Цвијетиновић.

Савјетник министра рада и борачко инвалидске заштите Милан Торбица рекао је да је допринос руских добровољаца огроман, јер је 37 њих погинуло, а око 700 је добровољно учествовало у Одбрамбено-отаџбинском рату.

„Наша браћа по крви и вјери прешли су хиљаде километара како би помогли српском народу да се одбрани, који је био у безизлазној ситуацији. Овај споменик нам служи да се подсјећамо да су они вјечно са нама, јер када је било најтеже, осјећај да имате тако битног и јаког пријатеља уливао је снагу и нама борцима Војске Српске, тако да смо уз њихову помоћ лакше створили Републику Српску, чији су и они дио“, нагласио је Торбица.

На централни споменик руским добровољцима вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске, представници Борачке организације Републике Српске и општинске Борачке организације Вишеград и делегација министра рада и борачко инвалидске заштите Српске.

Вијенце су положили и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, представници Српско-руске заједнице „Завјет“, руског мото-клуба „Ноћни вукови“, представници удружења бораца рата од 1990. године, Удружења „12. април“ са Косова и Метохије, ветерани Ужица и Златиборског округа, као и Друштво црногорско-руског пријатељства „Петар Први“ из Подгорице и Бара.

 

 


Post