Одата почаст погинулим студентима и радницима Универзитета у Бањој Луци

У оквиру обиљежавања 44 године рада Универзитета у Бањој Луци, 6. новембра 2019. одржан је помен и положени су  вијенци на Спомен-плочу погинулим студентима и радницима Универзитета у Бањој Луци који су положили своје животе у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Обиљежавању је присуствовао и Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић рекао је да страдали студенти и радници Универзитета због жртве коју су поднијели не смију бити заборављени.

„Историја српског народа пуна је примјера храбрости српских бораца који су по годинама живота били млади, али су у борби за слободу свог народа учинили највећа јуначка дјела. Тако је било и у протеклом рату када су неке од најелитнијих јединица Војске Републике Српске биле попуњене младим борцима“, поручио је Рогић и нагласио да је највећу жртву дала интелектуална младост Студентске бригаде и њени борци, јер су били дубоко свјесни гдје одлазе и да се можда никада неће вратити.

Он је поручио окупљеним студентима да будућност Републике Српске остаје на њима и да им Студентска бригада буде мотивација да боље уче и раде и сачувају Републику.

Услиједило је обраћање ректора Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослава Гајанина који је нагласио да ће Универзитет увијек чувати од заборава сјећање на 87 радника и студената Универзитета који су своје животе дали за Републику Српску.

„Много је бораца Војске Републике Српске који су у тој борби положили своје животе у протеклом рату и нису дочекали дане мира. Нажалост, међу њима су и наше колеге. Храброст, патриотизам и витешки морал бораца из редова студената и професора Универзитета у Бањој Луци, у тешким временима за српски народ, треба да буду узор свима нама“, казао је ректор Гајанин.

„Обавеза свих нас је и да штитимо интересе Републике Српске, интересе јавних установа и Универзитета. Скренућемо пажњу појединцима и институцијама које скрену са таквог пута“, поручио је Гајанин.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Радомир Граонић рекао је да је Студентска бригада била јединствена у Војсци Републике Српске, јер је била састављена искључиво од студената и професора, бројала је око 2.100 бораца и њен борбени пут је углавном био на бихаћком ратишту. Он је истакао да су имали значајне борбене улоге у заустављању офанзиве Петог корпуса и ослобађању тада изгубљених територија, а расформирана је 13. јануара 1995. године.

„У свим друштвима студенти представљају најважнији интелектуални и биолошки потенцијал и све државе свијета настоје их у рату заштити од страдања, али када је држава угрожена, ангажују се и посљедње резерве и сви потенцијали. Тако је и Република Српска у завршним годинама рата мобилисала Студентску бригаду“, навео је Граонић.

Вијенце на Спомен-плочу положили су: породице настрадалих, представници Студентског парламента и Уније студената, руководство Универзитета, декани организационих јединица, представници Управног одбора Универзитета, помоћник министра за високо образовање др Радмила Пејић, помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Радомир Граонић, предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић, представници Борачке организације града Бања Лука и други.   

Translate »