Обиљежено 78 година од страдања Срба у Старом Броду код Вишеграда

У Старом Броду код Вишеграда 30. маја 2020. године обиљежена је 78 годишњица страдања више од 6.000 Срба који су бјежећи од усташких злочинаца страдали у таласима Дрине.

Обиљежавању годишњице сјећања присуствовао је велики број представника институција Републике Српске док је у име Борачке организације Републике Српске обиљежавању присуствовао Александар Савић замјеник предсједника Предсједништва Борачке организације Републике Српске.  

Са скупа је поручено да жртве не смију бити заборављене и да прекрајања историје не смије бити као што је у прошлости био чест случај.

Изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин рекао је да се у Старом Броду оживљава сјећање на жртве усташког терора из 1942. године и да се неће дозволити да се повампирено усташтво окоми на српски народ.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић рекао је да се на овом мјесту, гдје је на монструозан начин убијено више од 6.000 жена, дјеце и стараца, леди крв у жилама и да оно мора постати историјско. Он је напоменуо да се ово понавља српском народу у свим ратовима и да би се десило и у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату да се нису организовали и спасили своју нејач.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да је комунистички систем у периоду своје владавине по други пут убио жртве тиме што их је негирао и због братства и јединства сакрио масовне злочине над српским народом.

Он је захвалио свима који су све учинили да овај злочин дође до јавности и да се чује за оно што су усташе починиле на овим просторима.

– Овај злочин нећемо заборавити и обиљежаваћемо га сваке године на овом мјесту – поручио је Милуновић.

Помен српским жртвама поред спомен-обиљежја у Старом Броду служило је свештенство Српске православне цркве, након чега су положени вијенци у Спомен-музеју, а руже страдалим жртавама бачене у Дрину.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву у намјери да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ.

Хроничари су записали да је једног од тих дана ратне 1942. године, не желећи да допадну у руке усташа, са стијена у Дрину заједнички скочило чак 320 девојака, а усташе су највећи и најмасовнији покољ над Србима у Старом Броду починиле на православни празник Младенце – 22. марта 1942. године.

Српски цивили су били углавном припадници збјегова са подручја мјеста Рогатица, Вишеград, Хан Пијесак, Кладањ, Соколац, Олово, Пале и Сарајево.

У Спомен-музеју у Старом Броду постављено је 27 склуптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.   

Translate »