Обиљежено 77 година од Битке на Козари

На врху Мраковица је, послиједњег дана јуна, обиљежено 77 година од Битке на Козари, битке коjа представља симбола отпора и страдања српског народа Козаре и Крајине у борби против усташа и нациста.

У бици на Козари је убијено чак 40.000 цивила, док је 68.000  заробљено и одведено у логоре.

Почаст козарачким жртвама одала је и делегација Борачке организације Републике Српске предвођена предсједником Борачке организације Града Приједора Зораном Предојевићем која је, уз бројне друге делегације, положила вијенац на Централно спомен-обиљежје на Мраковици.

Вијенце су положили српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади Републике Српске Душко Милуновић, Неђо Трнинић, Срђан Рајчевић, Лејла Решић и Петар Ђокић.

На централно спомен-обиљежје на Мраковици вјенце су положили и посланици Народне скупштине Републике Српске Андреа Дорић, Драгослав Кабић, Перица Бундало и Мирко Совиљ, потпредсједник Народне скупштине Србије Верољуб Арсић и замјеник руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестеџијанц.

Вијенце су положиле и бројне друге делегације, међу којима СУБНОР-а Републике Српске, удружења логораша Другог свјетског рата из Републике Српске и Србије, града Приједора и општине Козарска Дубица, Удружење жена жртва рата Републике Српске, бањалучке канцеларије ОЕБС-а и Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Обиљежавање 77 година Битке на Козари организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Обиљежавању годишњице Битке на Козари присуствовало је и више стотина грађана, поштовалаца тековина НОР-а из земље и иностранства.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође.

На Козари се у окружењу нашло око 80.000 цивила и око 3.000 партизана који су се борили против 11.000 Нијемаца и 20.000 усташа и домобрана.

Непријатељски обруч је пробило око 800 бораца, док је око 10.000 цивила успјело изаћи из окружења, а око 68.000 је заробљено.

Заробљени цивили су или одмах ликвидирани или депортовани у хрватске концентрационе логоре Стара Градишка и Јасеновац, а највећи број њих је завршио на стратишу Доња Градина.

Мањи број заробљених цивила је завршио у њемачким логорима на присилном раду, док су заробљени партизани убијени на лицу мјеста.

На Козари је од 10. јуна до 15. јула 1942. године страдало 10.000 бораца и 40.000 цивила.

Ова битка, у којој су малобројне партизанске јединице браниле народ у збјегу, била је значајна за цјелокупни партизански покрет јер је представљала један од снажних примјера јунаштва и одлучности бораца пред надмоћнијим и добро наоружаним непријатељем.   

Translate »