Обиљежено 30 година од оснивања САО Романије

У Сокоцу је 22. новембра ове године обиљежена 30. годишњица од оснивања Српске аутономне области Романија, а тим поводом положени су вијенци на Српском војничком –спомен гробљу Мали Зејтинлик и на Централном споменику у Сокоцу, те је служен парастос погинулим српским јунацима. Током свечане академије „Док је Романије“ изведен је богат културно-умјетнички програм у којем су учестовали пјесници из овог краја, културно-умјетничка друштва, гуслари, те Камерни квартет и Јелена Аничић са Пала.

Обиљежвању је присуствовао и предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Александар Савић.

У свом обраћању начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је Дан оснивања Српске аутономне области Романија веома битан у историји српског народа, а посебно стварања Републике Српске.

– Ми смо у ово вријеме прије 30 година покушавали да убиједимо представнике муслиманског и хрватског народа да БиХ остане у саставу Југославије, али није било воље са њихове стране – рекао је Бјелица на свечаној академији „Док је Романије“.

Бјелица је напоменуо да су муслимани и Хрвати направили непринципијелну коалицију и почели прегласавати Србе, који нису имали другог рјешења него да се правним средствима изборе за свој статус на основу закона и Устава СФРЈ и БиХ.

Према његовим ријечима, први потез је био формирање заједница општина, а потом је проглашена САО Романија којој се прикључио велики број општина и мјесних заједница.

Бјелица је навео да је САО Романија обухватала 4.000 километара квадратних са 200.000 становника.

– Републику Српску смо бранили, одбранили и дочекали да је свијет призна – нагласио је Бјелица.

Он каже да је циљ оваквих скупова да се млађим генерацијама пренесе шта значи српско јединство, уз које је народ успио створити и одбранити Српску.

Предсједник Скупштине САО Романије Радан Тошић изјавио је да је свечана академија прилика да се јавност подсјети на почетак деведесетих година прошлог вијека када је српски народ у тадашњој БиХ почео да се организује у регионалне институције након што су мислимани и Хрвати донијели декларацију о независности БиХ, чиме су права Срба била угрожена.

Он је истакао да је конституивна сједница Скупштине САО Романија одржана 17. септембра 1991. као одговор на пријетње из Сарајева и обесправљени српски народ.

– Права која смо тражили тада и за која смо се залагали нисмо могли остварити под притиском међународне заједнице и догађаја који су услиједили након тога – нагласио је Тошић.

Он је рекао да је Српска одбрањена захваљујући борцима Војске Републике Српске и онима који су за њену слободу дали животе, те апеловао на власт да више пажње посвете борачкој популацији.

САО Романија убрзо након оснивања 1991. године ујединила са САО Бирач, па је дјеловала као САО Романија-Бирач. Ова САО је заједно са оним из Крајине, Посавине, Херцеговине, Мајевице и Семберије 1992. године ушла у састав Српске Републике БиХ.   

Translate »