This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Fri Dec 3 12:37:31 2021 / +0000 GMT

Обиљежено 29 година од операције "Коридор"
На Дугој Њиви код Модриче обиљежено је 27. јуна 29 година од операције Коридор, којом је послије 42 дана прекинута копнено-ваздушна блокада Крајине, те спојени источни и западни дијелови Републике Српске и омогућена веза са Србијом.

Обиљежавању су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, предсједник Борачке организације Миломир Савчић и бројне друге званице и грађани.

Операцију "Коридор", чијим завршетком је успостављена веза са Србијом извеле су снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Крајине, а командант операције био је тадашњи командант 1. Крајишког корпуса генерал Момир Талић.

Предједница Српске Жељка Цвијановић је истакла да је снага Републике Српске у јединству. 

- Жељели су да погнемо главу! Ми то никада нисмо радили! Показали смо да и у овој кризи, али и раније за вријеме тешких поплава, као и за вријеме велике свјетске економске кризе, да можемо да останемо на ногама. Увијек смо ишли напријед и грабили према циљу - нагласила је Цвијановић.

Одлука о пробоју Коридора донесена 18. јуна 1992. године, да би се деблокирао западни дио Републике Српске, који је био одсјечен 42 дана, а у окружењу је било око милион и по становника.

- Желим да вас подсјетим на цинизам и понашање међународне заједнице, која се оглушила да пружи и дозволи хуманитарну помоћ. А, резултат тога био је смрт 12 беба у Бањалуци. Морали су да изгубе битку са животом само зато што им нису хтјели допустити да дође кисеоник у Бањалуку. Шта су та дјеца била крива? – упитао је премијер Вишковић.

- Када смо сложни, можемо ријешавати и највеће проблеме, а све то можемо црпити из велике операције "Коридор '92" - нагласио је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

У манастиру Светог великомученика кнеза Лазара у Дугој Њиви одржана је и света литургија коју је служило свештенство Српске православне цркве са подручја Модриче и Добоја. 

У операцији "Коридор 92" погинуло је 413 бораца, а 1.918 је рањено.

 

 


Post date: 2021-06-29 12:05:39
Post date GMT: 2021-06-29 11:05:39
Post modified date: 2021-06-29 12:05:42
Post modified date GMT: 2021-06-29 11:05:42

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com