Обиљежено 29. година од формирања Зворничке бригаде ВРС

 

ЗВОРНИК – У Зворнику је у суботу, 05.06.2021. године обиљежено 29 година од формирања Зворничке бригаде, у чијим је редовима у току протеклог одбрамбено-отаџбинског рата погинуло 538 бораца.

 

Обиљежавање је почело јутарњом службом у Храму Пресвете Богородице, након чега је код централног споменика за 1.080 погинулих бораца у одбрамбено-отаџбинском рату служен помен, прислужене свијеће и положени вијенци.

Помен је служило мјесно свештенство, а вијенце на споменик положиле су ГБО Зворник, породице погинулих бораца, бивши команданти Зворничке бригаде, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, градске власти, Полицијске управе Зворник и организација проистеклих из одбрамбено отаџбинског рата.

Секретар градске Борачке организације Зворник Александар Деспотовић – Црногорац подсјетио је да је Зворничка бригада формирана 2. јуна 1992. године као званична војна јединица Војске Републике Српске пред којом је био дугачак и мукотрпан пут војног организовања и оспособљавања за одбрану народа.

„Борци ове бригаде најбоље знају муке и страдања са којима су се носили током рата, док су свима позани резултати те борбе, поднесене жртве, патриотизам и извојевана слобода“, рекао је Деспотовић обраћајући се окупљеним саборцима и грађанима.

Према његовим ријечима, временом се ствари заборављају, поготово ако нико не подсјећа на славне ратне догађаје када је стварана, брањена и одбрањена Република Српска.

„Данас смо код овог споменика да покажемо да нисмо престали да цијенимо основне вриједности, као што су слобода, патриотизам, социјална правда, да не заборавимо наше пале саборце и њихове породице“, нагласио је Деспотовић.

Он је рекао да се не смије никоме дозволити да урушава Републику Српску у име некакве БиХ према „духу Дејтона“.

„Вријеме пред нама је прилика да сви заједно са републичким и локалним властима будемо у истом строју када је ријеч о изградњи још стабилније Републике Српске, економски моћније и социјално праведније и коју ћемо предати садашњим и будућим генерацијама“, каже он.

Деспотовић је нагласио да без Републике Српске нема ни права српског народа.

„Учинимо све да се Република Српска развија и да у њој буде мјеста и услова за живот за све њене грађане“, рекао је Деспотовић и нагласио да само јаке институције Српске могу бити гарант безбједности и економског напретка за све њене граћане.

У току одбрамбено-отаџбинског рата погинуло је 538 бораца Зворничке бригаде, 32 су нестала, а 1.800 је рањено, од којих 1.100 са трајним посљедицама инвалидности.

Након полагања вијенаца, организовано је дружење саобораца Зворничке бригаде.

Обиљежавање је обављено у складу са епидемиолошким мјерама.   

Translate »