Обиљежено 28 година од оснивања ваздухопловства и противваздушне одбране ВРС

Ваздухопловство и противваздушна одбрана Војске Републике Српске обиљежили су 27. маја 2020. године 28 година од свог оснивања.

На војном аеродрому у Маховљанима, служен је парастос за погинуле припаднике ове елитне јединице Војске Републике Српске, а потом су положени вијенци на Спомен обиљежје погинулим ваздухопловцима. Обиљежавању Дана ваздухопловства присуствовао је и предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић.

На овај дан 1992. ваздухопловци Војске Републике Српске су извели 16 борбених летова, што је био почетак њихове борбе за Републику Српску па се од тада 27. мај обиљежава као Дан Ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Републике Српске.

Ваздухопловство и противваздушна одбрана формирани су од снага бивше ЈНА које су остале на простору Републике Српске и били су једна од најелитнијих јединица Војске Републике Српске.

Са писте у Маховљанима припадници Ваздухопловства полијетали су у много мисија, као што су битке за Коридор или Кључ.

Током четири године рата, пилоти Војске Републике Српске извели су велики број летова.

– О херојству можемо свједочити и 1995. од мостобрана у сјеверозападном дијелу Републике Српске. То су све херојска дјела – изјавио је пуковник авијације Војске Републике Српске у пензији Јанко Кецман.  

Ваздухопловци су дали значајан допринос у стварању Републике Српске и као жртву 61 припадника ове јединице који се не смију заборавити.

– Данас смо њима у част служили парастос, положили цвијеће и запалили свијеће. То је само једно мало хвала за оно што су урадили, уградили своје животе у темеље Републике Српске – изјавио је предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић.

Окосницу војне авијације чинили су авиони Јастреб, Супер Галеб и Орао и хеликоптери Ми 8 и Газела.

Велику улогу имала је и противваздушна одбрана која је током рата оборила или оштетила 11 НАТО авиона.   

Translate »