Обиљежено 27 година од злочина у Добровољачкој улици

У Источном Сарајеву 3. маја ове године обиљежено је 27 година од злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву. 

У нападу муслиманских снага изведеном 02. и 3. маја 1992. године убијена су 42 војника, рањен 71, а 207 заробљено и мучено у логорима. Овај злочин никада није добио судски епилог.

Годишњица злочина у Добровољачкој и ове године обиљежена је у Миљевићима у Источном Сарајеву, a не на мјесту гдје се напад догодио, да би се избјегло понижавање жртава и њихових потомака и неугодне ситуације до којих је долазило претходних година.

Организатор овогодишњег обиљежавања био је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, а почело је служењем парастоса у цркви Светог великомученика Ђорђа у Миљевићима. Послије парастоса, положени су вијенци код централног Спомен-крста. 

Обиљежавању је присустовао предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић који је одао почаст страдалим војницима, те положио вијенац на Спомен крст, а сем њега обиљежавању су присуствовали и вијенце положили Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Милорад Који, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и изасланик предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, у име Владе Српске предсједник Одбора Владе за његовање традиције ослободилачких ратова Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите, те делегација Народне скупштине Републике Српске, као и челници Града Источно Сарајево и општина у саставу града, те чланови породица настрадалих припадника ЈНА.

Предсједник Савчић изјавио је на церемонији обиљежавања 27 година од злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици да се никада не могу и не смију заборавити „пуцњи у леђа“.

„Ово није само злочин без судског епилога него, нажалост, и послије 27 година постоје двије истине“, напоменуо је Савчић у свом обраћању додавши да се у БиХ и данас живи у атмосфери неповјерења, различитих истина, описа догађаја, онако како коме одговара да их прикаже.

Он је подсјетио да је дан раније у федералном Сарајеву обиљежен наводни дан одбране, иако се 2. маја 1992. године десио страшан злочин на Скендерији, и то над припадницима ЈНА који су кренули у медицинску евакуацију рањеног начелника Дома ЈНА.

„Ако су два санитетска возила пријетња граду или било коме, онда можемо да разумијемо то што се дешавало јуче или ту неку њихову другу истину. Тако можемо говорити и о 3. мају 1992. године. Прије тог дана дуго су трајали договори и преговори да се на миран начин, без жртава и са једне и са друге стране, без цивилних жртава, без материјалних штета и без материјалних разарања ријеше тадашњи проблеми“, напоменуо је Савчић.

Он је нагласио да је тада договорено да ЈНА напусти град Сарајево, што се тог 3. маја и дешавало.

„У одступном маршу, како ми војници то зовемо, војска се мирно повлачила и тада су нам пуцали у леђа, а то је оно што се никада не може и не треба заборавити. Свака жртва до које је дошло на било ком мјесту заслужује праведан судски епилог како би били санкционисани они који су починили злочине и како се то више не би дешавало нити поновило“, истакао је Савчић.

Према његовим ријечима, цијели свијет видио је да се у тадашњем главном граду бивше СР БиХ, у ондашњој Добровољачкој улици десио злочин над невиним жртвама.

„То се није десило негдје у забаченој шуми, тамо гдје није било свједока. Свједоци су били и јавно мњење, медији, многи представници међународне заједнице и није тешко, бар у овом случају, доказати истину“, закључио је Савчић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да је недопустиво да Суд и Тужилаштво БиХ нису показали одлучност да процесуирају злочине над Србима.

Злочин над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву давно је требало да добије судски епилог, истакао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић. 

Слободан Бојанић који је рањен у Добровољачкој улици у Сарајеву, у повлачењу колоне ЈНА, оцијенио је да не постоји воља да тај злочин буде процесуиран, те изразио жаљење што не може на мјесту страдања прислужити свијеће својим друговима Здравку Томовићу, Миодрагу Ђукићу и другим настрадалима.

Имам утисак да се нико не труди да се овај догађај спомене, да се неке ствари изнесу на видјело и да злочинци буду кажњени. Нисам националиста, нисам за рат, ја сам за помирење са људима, а злочинцима се зна гдје је мјесто – рекао је Бојанић и изразио жаљење што породицама страдалих у Добровољачкој улици у Сарајеву није омогућено да на том мјесту одају почаст својим најмилим.

Од 42 погинула војника ЈНА, њих 32 били су Срби, шесторица Хрвати, по два Бошњака и Албанца.

    

Translate »