Обиљежено 27 година од оснивања Шестог одреда Специјалне бригаде Полиције

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић присуствовао је 01. новембра обиљежавању 27. годишњице од оснивања Шестог одреда Специјалне бригаде полиције, поводом чега је служен парастос испред Споменика за погинуле припаднике овог Одреда.

      На обиљежавању организованом у Центру за обуку Полиције у Залужанима код Бање Луке речено је да је овај Одред био један од елитних одреда Полиције РС, да је имао 511 припадника од којих је више од 200 било рањено, те да су се припадници Одреда борили на ратиштима широм Републике Српске.
      Предсједник Удружења Шестог одреда ветерана Специјалне бригаде полиције Зоран Крајновић подсјетио је да је Одред формиран 1. новембра 1992. године у Бањалуци. Он је навео да је ратни пут је био херојски, а основни циљ је био одбрана вјековних огњишта српског народа.
      Вијенце код спомен-плоче положили су представници МУП-а, Борачке организације Републике Српске, породице страдалих припадника, делегације Трећег пјешадијског Република Српска пука и града Бањалука.
     Припадници Шестог одреда борили су се на ратиштима широм Републике Српске, а неке од најважнијих акција су учешће у проширењу Коридора, заустављање продора непријатеља на Алибеговића коси на бихаћком ратишту, заузимање коте 850 на Жучи на сарајевском ратишту, те учешће у акцији извлачења цивила из Двора на Уни.
     Од 144 припадника Специјалне бригаде полиције који су живот дали за Републику Српску, њих 13 били су припадници Шестог одреда.   

Translate »